Dodijeljene godišnje nagrade Hrvatskog društva skladatelja

DODJELJENE su godišnje nagrade Hrvatskoga društva skladatelja (HDS) istaknutim autorima, umjetnicima i stvaraocima koji su svojim radom obilježili proteklu godinu i čija umjetnička dostignuća afirmiraju hrvatsko skladateljsko i reproduktivno stvaralaštvo.

U kategoriji autorskog umjetničkog stvaralaštva nagrada "Boris Papandopulo" dodijeljena je skladatelju Igoru Kuljeriću za operu-basnu "Životinjska farma", koja je praizvedena 5. travnja prošle godine u okviru Muzičkog biennala Zagreb.

U kategoriji izvedbenog stvaralaštva i promocije hrvatske glazbe, nagrada "Vatroslav Lisinski" dodijeljena je Kvartetu Ruener za ciklus koncerata "Četiri godišnja doba".

U kategoriji glazbene publicistike, muzikologije i srodnih znanosti, nagrada "Josip Andreis" dodijeljena je Nenadu Turkalju za knjigu "Prema glazbi. Zapisi o hrvatskoj glazbi", koju su lani objavili nakladnici Hrvatsko društvo skladatelja i Cantus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U kategoriji autorskog stvaralaštva u području jazza, nagrada "Miroslav Sedak Benčić" dodijeljena je skladatelju Silviju Glojnariću za skladbu "Sun Ergos" za tenor saksofon solo i jazz orkestar. Praizvedba je održana 8. lipnja 2003. u okviru emisije "Doživjeti glazbu", a uz autora kao dirigenta sudjelovali su Saša Nestorović i Big Band HRT-a.

Odluku o nagradama donijelo je Predsjedništvo HDS-a 1. rujna na prijedlog Stručnog povjerenstva, koje je radilo u sastavu Željko Brkanović, Hrvoje Hegedušić i Sanja Raca.

Na natječaj je stiglo 14 prijava, a nagrada "Milivoj Koerbler" nije dodijeljena, izvijestio je danas glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban.

(Hina) pp/xmc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara