Dodijeljene nagrade 10. dana Josipa i Ivana Kozarca

U okviru književne i znanstvene manifestacije 10. dana Josipa i Ivana Kozarca, večeras je u Dvorani Gimnazije Antuna Matije Reljkovića u Vinkovcima održana književna večer "Živi kapitali" te dodijeljene nagrade 10. dana Josipa i Ivana Kozarca.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je književnoj znanstvenici i dugogodišnjoj upraviteljici Centra HAZU-u Vinkovcima, dr. Katici Čorkalo Jemrić.

Nagradu za najbolju knjigu godine dobio je književnik Miroslav Slavko Mađer za knjigu "Lirski susjed" u izdanju HDK Zagreb 2003. godine.

Najboljom knjigom mlađih autora, prosudbeni sud u sastavu dr. Branimir Bošnjak, dr. Stanislav Marjanović i Željko Knežević, proglasio je knjigu "Ljeto u gradu" Zorana Lazića, kojemu će naknadno biti uručena Povelja uspješnosti.

U književnoj večeri "Živi kapitali" sudjelovali su akademik Josip Bratulić, Miroslav Slavko Mađer, dr. Katica Čorkalo Jemrić, Sead Begović, Branimir Bošnjak, Zlatko Tomičić, Božidar Petrač, Zvonimir Drvar i Stjepan Ćuić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom dopodneva u okviru Dana Josipa i Ivana Kozarca održan je tradicionalni znanstveni skup, koji je ove godine posvećen "Kuchniku Josipa Stjepana Relkovića i Slavoniji njegova vremena", o čemu su govorili brojni književni znanstvenici i teoretičari, muzeolozi, povjesničari te jezikoslovci.

Dani Josipa i Ivana Kozarca završavaju sutra književnim susretom zavičajnika koji će se, kao i promocija knjige "Vječne pjesme hrvatske" Miroslava Slavka Mađera, održati u šumi Kunjevci kod Vinkovaca.

Manifestacija je posvećena vinkovačkim i slavonskim književnicima Josipu i Ivanu Kozarcu, koji su književnim stvaralaštvom u Slavoniji obilježili prijelaz iz 19. u 20. stoljeće. Josip Kozarac ( 1858.-1906.), književnik i šumar, poznat je po romanima "Mrtvi kapitali" i "Među svjetlom i tminom" te pripovjestima "Tena" i "Slavonska šuma". Ivan Kozarac (1885.-1910.) ponajprije je u književnosti prepoznatljiv po romanu "Đuka Begović".

Dane Josipa i Ivana Kozarca utemeljili su 1995. godine Vukovarsko-srijemska županija, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatske šume, Uprava šuma Vinkovci, grad Vinkovci i Slavonska naklada "Privlačica".

(Hina) xdra yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara