Dodijeljene nagrade hrvatskog arheološkog društva

NAGRADA Hrvatskog arheološkog društva (HAD) za životno djelo ´Don Frane Bulić´ dodijeljena je danas umirovljenom profesoru Marinu Zaninoviću, a godišnja nagrada ´Josip Brunšmid´ Željku Tomičiću.

Marin Zaninović kao istraživač sudjelovao je, najčešće kao voditelj, u iskopavanjima brojnih poznatih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj i BiH, rekao je, obrazlažući nagradu, Ante Rendić-Miočević. Po njegovim riječima, u središtu zanimanja profesora Zaninovića najčešće je bio odnos domaćeg, ilirskog elementa prema grčkom i rimskom svijetu.

Kruna profesorova dugogodišnjeg znanstvenog djelovanja je knjiga ´Od Helena do Hrvata´, objavljena 1996., a osim toga autor je i oko 270 radova od kojih su mnogi često citirani u domaćoj i stranoj arheološkoj literaturi.

Predsjednik HAD-a Ivan Šarić, koji je dobitnicima i uručio nagrade, podsjetio je da je ta nagrada utemeljena 1998. i dodjeljuje se arheolozima koji su ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj arheološkoj struci.

Nagrada za životno djelo sastoji se od povelje, posrebrene medalje s likom don Frane Bulića i novčane nagrade od 3000 kuna.

Željko Tomičić uz ostalo je voditelj brojnih sustavnih arheoloških istraživanja u kontinentalnoj Hrvatskoj od Sutle do Dunava gdje istražuje groblja hrvatskog ranog srednjovjekovlja, zatim plemićke gradove i kaštele u Hrvatskom zagorju te povijesnu jezgru Iloka, rekla je, obrazlažući nagradu, Kornelija Minichreiter.

Kao njegov poseban prinos tijekom 2002., kako je napomenula, treba istaknuti sustavno istraživanje nalazišta Veliko polje u Zvonimirovu.

Tamo su, podsjetila je, otkrivena dva kulturna i vremenski odvojena horizonta groblja: keltsko-latensko paljevinsko groblje mlađeg željeznog doba i hrvatsko ranosrednjovjekovno kosturno groblje na redove.

Nagrada ´Josip Brunšmid´ ove se godine dodjeljuje po drugi put, a sastoji se od povelje, brončane medalje s likom Josipa Brunšmida i novčane nagrade od 2000 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara