Dodijeljene nagrade hrvatskog glumišta

NA SVEČANOSTI u Hrvatskom narodnom kazalištu večeras su u 25. kategorija dodijeljene 11. Nagrade hrvatskoga glumišta, uključujući i nagrade za životno djelo.

Nagrade za životno djelo hrvatskoga glumišta dobili su redatelj, kazališni prevoditelj i dramaturg Vladimir Gerić, te bariton Ratomir Kliškić, prvak Opere HNK u Splitu.

Najboljom predstavom u cjelini proglašena je predstava "Amfitrion" Heinricha von Kleista u režiji Janusza Kice i izvedbi festivalskog dramskog ansambla Dubrovčakih ljetnih igara.

Ove godine prvi put utemeljena je i nagrada publike koju je dobila predstava Ribarske svađe, u režiji Pier Luce Donina u izvedbi talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Za najboljega redatelja nagradu hrvatskoga glumišta dobio je Damir Zlatar Frey, za predstavu "Božanska glad" Slavenke Drakulić u produkciji Teatra ITD.

Glavnu žensku ulogu za dramu dobila je Nataša Dorčić za ulogu Viole u predstavi "Na sveta tri krala, ili kak očete" W. Shakespearea, u režiji Vladimira Gerića i izvedbi glumačke družine Histrioni iz Zagreba.

Za najbolju mušku ulogu u drami nagradu hrvatskoga glumišta dobio je Željko Koenigsknecht za ulogu Porfirija Petroviča u predstavi "Zločin i kazna" Dostojevskog, u režiji Roberta Raponje i izvedbi Istarskoga narodnog kazališta u Puli.

Za najbolju opernu predstavu nagradu hrvatskog glumišta dobila je opera "Oganj" Blagoja Berse pod ravnanjem Zorana Juranića u režiji Božidara Violića i izvedbi HNK u Zagrebu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za najbolje redateljsko ili dirigentskog ostvarenje u operi nagradu je dobio Božidar Violić za režiju predstave "Oganj".

Za najbolje umjetničko ostvarenje u operi za žensku ulogu nagradu je dobila Dubravka Šeparović-Mušović, a za mušku Neven Belamarić.

Najbolja predstava u cjelini s područja baleta nagradom hrvatskoga glumišta nagrađena je predstava Romeo i Julija S. S. Prokofjeva, u koreografiji, režiji i dramaturgiji Dinka Bogdanića u izvedbi Baleta HNK-a u Zagrebu.

U kategoriji koreografskoga, redateljskoga ili dirigentskog ostvarenja u baletu nagradu je dobio Alan Bjelinski za dirigiranje predstavom "Mačak u čizmama" Brune Bjelinskog. Nagradu za najbolje umjetničko ostvarenje za žensku ulogu dobila je Mihaela Devald-Roksandić za ulogu Giselle u istoimenoj predstavi A. Adama, također u koreografiji Dinka Bogdanića.

Baletni umjetnik Svebor Svečak dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu u baletu, za najbolju kazališnu scenografiju s područja drame, opere i baleta nagrađen je Ivo Knezović, a nagradu za kazališnu kostimografiju dobila je Ingrid Begović.

Nagrade su dodijeljene i mladim umjetnicima do 28 godina u operi, drami i baletu, predstavama za djecu, te za radio i tv drame.

(Hina) ta ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara