DODiJELJENE NAGRADE I DIPLOME HRVATSKOG ARHEOLOŠKOG DRUŠTVA

Na svečanosti u Zagrebu danas su dodijeljene nagrade i diplome Hrvatskog arheološkog društva za 2003. godinu, a Nagrada za životno djelo "Don Frane Bulić" dodijeljena je prof.dr. Dušanu Duji Jelovini, istaknutom arheologu, muzejskom i znanstvenom savjetniku te uglednom članu toga društva. L

Jelovina je u svom znanstvenom i stručnom radu isključivo bio orijentiran na nacionalnu srednjovjekovnu arheologiju, posvetivši se istraživanju srednjovjekovnih groblja na području Dalmacije. Upravo na tom području istraživanja dao je znatan doprinos srednjovjekovnoj arheologiji, istaknuto je na današnjoj svečanosti.

Akademik Nenad Cambi dobitnik je godišnje nagrade "Josip Brunšmid", koja se dodjeljuje za jednokratni prinos s područja arheologije, odnosno za izložbu, konzervatorski rad, stručnu ili znanstvenu publikaciju. Akademiku Cambiju nagrada je dodijeljena za reprezentativnu sintezu "Antika". To je zapaženo djelo objavljeno u ediciji Povijest umjetnosti u Hrvatskoj, u izdanju naklade "Ljevak" i Instituta za povijest umjetnosti.

Kako je istaknuto u obrazloženju za nagradu, riječ je o kapitalnom djelu koje je već nagrađeno nizom prestižnih priznanja, nagradom za znanost Matice hrvatske te godišnjom nagradom Slobodne Dalmacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu "Šime Ljubić" Hrvatskog arheološkog društva dobio je Željko Rapanić, povjesničar umjetnosti i arheolog. Rapanić se istaknuo stručnim i znanstvenim radom na području arheologije, prvenstveno kao sveučilišni profesor i pedagog predajući dugi niz godina na sveučilištima u Zagrebu i Splitu, autor je velikog broja knjiga o hrvatskim arheološkim spomenicima, a jedna od najpoznatijih mu je "Sveti Dujam - splitski patron".

Na današnjoj svečanosti uručene su i počasne diplome počasnim članovima Hrvatskog arheološkog društva Nives Majnarić-Pandžić, Mariji Šmalcelj i Dragi Svoljšaku (Slovenija). Nagrađeni su zahvalili arheološkom društvu na nagradama i priznanjima.

(Hina) xta yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara