Dodijeljene nagrade i priznanja ˝Pavao Ritter Vitezović˝

NAGRADE i priznanja ´Pavao Ritter Vitezović´ Hrvatskog muzejskog društva (HMD) za 2001., uručila je nagrađenima na današnjoj svečanosti u muzeju ´Mimara´ predsjednica Ocjenjivačkog suda za dodjelu nagrada Vesna Girardi Jurkić.

Dobitnik je nagrade za životno djelo Ivo Maroević, a dobitnik godišnje nagrade tim od 13 djelatnika koji je izveo stalni, sedmi po redu, postav Etnografskog muzeja u Splitu, najstarijeg etnološkog muzeja, utemeljenog 1910.

Priznanja-diplome dobili su Tomislav Šola za knjigu ´Marketing u muzeju´, te tim koji je postavio izložbu ´Narodna medicina´ u Etnografskom muzeju u Zagrebu u studenom prošle godine.

Peteročlani Ocjenjivački sud odluku o nagradama i priznanjima donio je jednoglasno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivo Maroević (r. 1937.), utemeljitelj suvremene hrvatske muzeologije, svojim je znanstvenim i stručnim doprinosom trajno obogatio muzejsku struku pa je stoga Ocjenjivački sud za dodjelu nagrada donio odluku da mu se dodijeli nagrada za životno djelo, piše u obrazloženju nagrade.

Današnjom dodjelom nagrada i priznanja ´Pavao Ritter Vitezović´ HMD je obnovio taj čin koji je bio obustavljen zbog ratnih događanja u Hrvatskoj, a kada je i sam HMD prestao djelovati. No, od 1997., kada je Društvo obnovljeno, radilo se i na obnavljanju i ponovnom pokretanju dodjele nagrada i priznanja ´Pavao Ritter Vitezović´.

Dodjeli nagrada bile su nazočne pomoćnice ministra kulture Bianka Kavur-Perčinić i Branka Šulc, zamjenica ministra kulture Biserka Cvjetičanin i predsjednica nacionalnog komiteta ICOM-a (međunarodna muzejska organizacija) Željka Kolveši.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara