Dodijeljene Vjesnikove nagrade

Dodijeljene Vjesnikove nagrade
NA SVEČANOSTI u Muzeju za umjetnost i obrt danas su dodijeljene tradicionalne Vjesnikove nagrade za umjetnička postignuća u 2001. godini.

Pozdravljajući laureate i brojne uzvanike, glavni urednik Vjesnika Krešimir Fijačko je kazao kako imena ovogodišnjih dobitnika kao i cijeli niz dosadašnjih laureata iz svih područja umjetnosti dokazuju kako su nagrade dobili vodeći hrvatski književnici, likovni umjetnici, glazbenici, filmski i dramski umjetnici.

Vjesnikova književna nagrada ´Ivan Goran Kovačić´ uručena je slikaru i književniku Josipu Vaništi za ´Knjigu zapisa´, objavljenu u zajedničkom izdanju Zagrebačke moderne galerije i nakladničke kuće Kratis.

Nagrada za kazališnu umjetnost ´Dubravko Dujšin´ dodijeljena je Reneu Medvešeku za predstavu ´Brat magarac´, praizvedenu 2001. godine u Zagrebačkom kazalištu mladih u vlastitoj Medvešekovoj produkciji.

Nagrada za likovnu umjetnost ´Josip Račić´ pripala je Sanji Iveković za rad ´Lady Rosa of Luxembourg´. Rad je bio postavljen na trgu u Luxembourgu u sklopu izložbe Luxembourg i Luksemburžani, koju je organizirao i na sudjelovanje pozvao Enrico Lunghi, direktor luksemburškog Casina, Centra za suvremenu umjetnost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada za glazbenu umjetnost ´Josip Štolcer Slavenski´ dodijeljena je Mladenu Tarbuku za vokalno-instrumentalni ciklus ´Sanjači´. Skladba je praizvedena u listopadu ove godine na manifestaciji Međunarodne glazbene tribine u Puli. Djelo je pod ravnanjem skladatelja izvela koloraturna sopranistica Lidija Horvat - Dunjko uz instrumentalni sastav Cantus.

Nagradom za filmsku umjetnost ´Krešo Golik´ ovjenčan je Nedeljko Dragiću za životni doprinos filmskoj umjetnosti.

U ime nagrađenih laureata za 2001. godinu na priznanjima se zahvalio slikar i književnik Josip Vaništa. Pročitano je i pismo Nedeljka Dragića koji je nagradu primio prije mjesec dana u Zagrebu.

Uz brojne uzvanike, dosadašnje laureate, kulturne i javne djelatnike Vjesnikovoj dodjeli nagrada bili su nazočni i potpredsjednica Vlade i ministrica obrane Željka Antunović, potpredsjednik Vlade dr. Ante Simonić, ministar kulture Antun Vujić i zamjenica ministra Biserka Cvjetičanin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara