Dodik prijeti odcjepljenjem Republike Srpske

DA JE Kosovo otvorilo put neovisnosti Južne Osetije i Abhazije, mišljenja je i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, što automatski otvara pitanje i odcjepljenja srpskog entiteta - Republike Srpske od Republike Bosne i Hercegovine.

"Rusija u svakom trenutku može da upita zapadne kolege: pa dobro, po kojoj osnovi ste vi priznali Kosovo, a mi ne možemo priznati Južnu Osetiju i Abhaziju?" kazao je Dodik u intervjuu novosadskog "Dnevniku" dodajući da Rusi u ovoj situaciji imaju jake argumente, a to su agresija Gruzije na spomenute dvije oblasti, stradanje stanovništva i pripadnika mirovne misije, koje ne dovode u pitanje ni gruzijska vada niti zapadne zemlje.

Rusko priznanje neovisnosti dvaju bivših gruzijskih autonomnih područja, smatra Dodik, nije ugrozilo položaj Srbije u obrani Kosova. "Srbija svoju poziciju gradi na obrani međunarodnog prava, a u tim svojim naporima je otpočetka imala podršku Rusije. Ne kao podršku političkog mentora, već kao podršku zagovornika očuvanja međunarodnog prava i načela na kojima počiva svjetski poredak", objasnio je Dodik dodajući da srbija nije priznala neovisno Južne Osetije i Abhazije.

"Sarajevski političari ne rade ništa drugo nego se samo bave RS-om"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U javnosti su se već pojavile spekulacije o tome da će ruski vanjskopolitički korak iskoristiti - takve pretpostavke stižu poglavito iz sarajevskih političkih krugova. "Iz sarajevskih političkih krugova stiže toliko pretpostavki vezanih za Republiku Srpsku, pa možemo zaključiti da tamošnji političari ništa drugo i ne rade. Mi ostajemo privrženi Dejtonskim sporazumima" uzvratio je Dodik. Ipak, dodao je da "za takav radikalan korak (proglašenje neovisnosti RS) uvijek postoji mogućnost".

"Ukoliko se iz Sarajeva nastavi retorika koju slušamo godinama, ukoliko nas i dalje budu kolektivno optuživali i proganjali, i ukoliko nam kažu da ne pristaju na Republiku Srpsku u BiH, naš odgovor će biti jasan" poručio je Dodik obrazlažući eventualno odcjepljenje. Do tada će premijer RS nastaviti borbu za očuvanje stupnja samostalnosti koji je RS zajamčen Daytonom.

Odcjepljenje će sići s dnevnog reda kada Sarajevo prepozna RS kao lokomotivu cijele BiH

Naposljetku je kazao da će priča o odcjepljenju RS sići s dnevnog reda kada se u Sarajevu shvati da je taj entitet "uspješan, napredan i razvijen" i kada se RS prepozna kao lokomotiva koja svojim razvojem vuče cijelu BiH prema EU.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara