Dodik: Treba se ispričati, pucalo se sa svih strana i mnogi su ginuli

Foto: Danijel Soldo / Cropix

MILORAD DODIK i Ivo Josipović nakon sastanka u Slavonskom Brodu pozvali su sve izbjeglice s područja Posavine i Sjeverne Bosne da se vrate u svoje domove, ukoliko to žele. "Svi koji se žele vratiti, mogu to učiniti s punom sigurnošću. Jedino moraju biti spremi ravnopravno nositi teret gospodarske krize sa svima ostalima", kazao je Dodik. Josipović je novinarima rekao da se stvorila nova klima, koja ide u prilog povratka izbjeglica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Druga velika tema sastanka Dodika i Josipovića bila je rafinerija u Bosanskom Brodu, koja ozbiljno zagađuje zrak u Slavonskom Brodu. Dodik je obećao da će rafinerija do kraja godine ugraditi opremu koja će osigurati potrebne ekološke standarde. U obnovu rafinerije bit će uloženo 100 milijuna eura, kaže Dodik koji je obećao da će susjedi iz Slavonskog Broda biti konzultirani oko svih pitanja koja se tiču rafinerije. "Rafinerija će povećati i kapacitete, što će značiti nova radna mjesta i za ljude iz Hrvatske koji tamo žele raditi", rekao je Josipović.

Josipović i Dodik nakon sastanka su se, u pratnji svog domaćina gradonačelnika Mirka Duspare, uputili prema spomeniku Djevojčica, koji je podignut u znak sjećanja na 306 djece koja su poginula tijekom rata. Zajedno su položili vijence i zapalili svijeće kod spomenika, a novinare je zanimalo može li se ta gesta shvatiti kao isprika s Dodikove strane. "Naravno da treba uputiti riječi sućuti i isprike. Pucalo se sa svih strana, mnogi su ginuli, a najteža su stradanja kada ginu djeca. Tada umiru ljudske vrijednosti", rekao je Dodik.

Dva su se predsjednika iz Slavonskog Broda uputili u Zagreb ,gdje će se susret završiti tijekom poslijepodneva na zajedničkom Gospodarskom forumu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara