Dodik usvaja zakon koji vodi odcjepljenju Republike Srpske

Dodik usvaja zakon koji vodi odcjepljenju Republike Srpske

Tekst: I.Kri.
Foto: Arhiva

PREDSJEDNIK Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojčić u parlamentarnu proceduru je pustio prijedlog izmjena Izbornog zakon RS kojima se otvara put prema odcjepljenju iz BiH.

Takav prijedlog izmjena je protivan Daytonskom sporazumu, a rasprava o njemu trebala bi se naći na stolu parlamentaraca iz Republike Srpske već 3. studenog. Njime se želi oduzeti dio ovlasti Središnjeg izbornog povjerenstva. Kako piše Dnevni Avaz, predloženim izmjenama želi se Republičkoj izbornoj komisiji dati ovlasti provođenja referenduma u skladu sa tim zakonom te bi ta institucija trebala potvrđivati rezultate svih posrednih i neposrednih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bošnjački zastupnici u Vijeću naroda tvrde kako će stopirati put tom prijedlogu te dodaju da Dodik na "mala vrata" pokušava ozakoniti pravo na referendum o odcjepljenju. Traže i da Ured visokog predstavnika reagira na ovu provokaciju iz RS, jer se njome ruši ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Ako ovaj prijedlog i prođe parlament Republike Srpske, on će morati biti potvrđen i u Vijeću narode te na Ustavnim sudovima RS-a i BiH. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara