Dodikov akcijski plan: Uhitit ćemo Divjaka ako se pojavi u Republici Srpskoj

Foto: AFP

Milorad Dodik jučer je izjavio da će od policije RS zatražiti da napravi poseban akcijski plan kako bi bili uhićeni svi koji su optuženi za ratne zločine, a koji se nađu na teritoriju Republike Srpske, pišu Nezavisne novine.

Zbog najnovijih događaja oko Jovana Divjaka, bivšeg generala Armije RBiH optuženog za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici, i miješanja institucija BiH u taj proces, predsjednik RS će zatražiti izvanrednu sjednicu parlamenta RS, koja bi na dnevnom redu trebala imati informaciju o procesuiranju ratnih zločina nad Srbima i ponašanje organa vlasti BiH po tom pitanju, kao i ocjenu rada visokih predstavnika u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da će policija RS prilikom prvog dolaska na teritorij RS uhititi i Ganića i Divjaka i svakog ako je optužen za ratne zločine i predati ih legitimnim organima Srbije na procesuiranje. To ću tražiti i od parlamenta bez obzira na to što se radi o redovnim aktivnostima policije, da se to kroz zaključke RS institucionalizira", izjavio je Dodik na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji i dodao kako smatra da će to policiji biti na vrhu liste prioriteta.

"Ako ne žele prihvatiti Dayton, raspad BiH je neminovan, ovakva nama ne treba"

Dodik je naglasio da haranga koja se podigla u vezi s Divjakom nije samo obrana generala, nego da se pokušava obraniti zločin, kako u Dobrovoljačkoj, tako i u "tuzlanskoj koloni", i mnogi koji su počinjeni na teritoriju FBiH.

"Ovakva BiH nama ne treba. Mi možemo prihvatiti Daytonsku BiH ako to još netko želi, a ako neće, raspad BiH je neminovan", kazao je predsjednik RS i dodao da je nevjerojatno da Bošnjaci okrivljuju Srbe, a traže da zajedno žive s njima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara