dodjelom nagrada u zagrebu završeni 12. dani hrvatskog filma

Svečanom dodijelom nagrada u Studentskom centru u Zagrebu večeras su završeni 12. Dani hrvatskoga filma hrvatski festival srednjometražnoga i kratkometražnoga filma. L

Veliku nagradu festivala dobio je dokumentarni film "Anine pjesme" redateljice Vlatke Vorkapić, koja je uz Ljiljanu Šišmanović i scenaristica. Producent najboljeg filma ovoga festivala je Hrvatska radio televizija.

Za najbolju režiju ravnopravno su nagrađena dva dokumentarna filma: režisera Branka Ištvančića "Bunarman" i film "Patchwork" Tanje Miličić.

Nagradu žirija za najbolji scenarij ravnopravno dijele Ljiljana Šišmanović i Vlatka Vorkapić za dokumentarac "Anine pjesme" te Zlatko Krilić za igrani film "Generalov carski osmjeh" u produkciji HTV-a.

Nagradu žirija za najbolju kameru dobio je Hrvoje Franjić za igrani film "Luna", u produkciji Akademije dramskih umjetnosti.

Nagrada žirija za najbolju glazbu pripala je Luki Kunčeviću za dokumentarni film "Ne prilazi", u produkciji Interfilma d.o.o.

Nagradu za najbolju montažu dobio je Marin Juranić, također za dokumentarac "Ne prilazi".

Najboljim debitantom na Danima filma proglašena je Tanja Miličić za film "Patchwork" u vlastitoj produkciji.

Nagradu žirija za najbolju produkciju dobio je film "FADE IN" ("Sutra navečer", "Odrastanje generacije V", suradnja s HTV i "Gay Pride Zagreb 2002.").

Posebno priznanje žirija dobio je Simon Bogojević Narath za posebna postignuća u području animiranoga filma, za animirani film "Plasticat".

Nagrada "Oktavijan" koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara, pripalo je srednjometražnom igranom filmu "Generalov carski osmjeh", redatelja Stjepana Hotija, a nagrada "Oktavijan " za kratkometražni igrani film redatelju i scenaristi Danilu Šerbeđiji za "Mušule u vinu".

Nagradu "Oktavijan" za srednjometražni dokumentarni film dobila je redateljica Tanja Miličić za film "Patchwork".

Nagradu "Oktavijan" za kratkometražni dokumentarni film dobili je redatelj Branko Ištvančić za film "Bunarman".

Nagradu Oktavijan za animirani film dobio je redatelj i scenarist Simon Bogojević Narath za film "Plasticat".

U kategoriji namjenskog filma "Oktavijana" je dobio redatelj i scenarist Tomislav Rukavina za film "Motovun film festival - špica".

U kategoriji eksperimentalnog filma nagradu "Oktavijan" dobio je redatelj Rada Šešić za film "In Whitest Solitude".

Nagradu "Oktavijan" u kategoriji glazbenog spota dobio je redatelj i scenarist Mauricio Ferlin za film "Tebe san ja - Gustafi".

Posebne nagrade Dana hrvatskog filma, nagradu "Zlatna uljanica" za promicanje etičkih vrijednosti na filmu koju dodjeljuje "Glas koncila", dobio je Natan Jurevicius za režiju animiranih filmova "Kako je Potjeh tražio istinu", "Nevu" i "Šumu Striborovu" u produkciji ALT F4 d.o.o. Bulaja naklada.

Nagradu Hrvatskoga društva filmskih redatelja za najboljeg redatelja do 30 godina starosti, koja nosi ime po rano preminuloj redateljici Jeleni Rajković, dobila je redateljica Tanja Golić za kratkometražni igrani film "Luna", u produkciji Zagrebačke akademije dramskih umjetnosti.

Nagrada "Kodak" za najbolji snimateljski rad pripala je Hrvoju Franjiću za kameru u kratkometražnom igranom filmu Tanje Golić "Luna".

Godišnja nagrada Hrvatskom društvu filmskih kritičara, "Vladimir Vuković", dodijelit će se naknadno.

(Hina) ta sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara