DOGOVOR IZRAELA I PALESTINACA O IZRAELSKOM POVLAČENJU

Izraelci i Palestinci složili su se oko izraelskoga povlačenja s nekih podurčja u pojasu Gaze, a zatim i potpunog povlačenja iz Betlehema na Zapadnoj obali, objavili su u subotu palestinski izvori.

Povlačenje je dogovoreno u petak na sastanku u Jeruzalemu na kojem je sudjelovao i američki državni tajnik Colin Powell. Cjelodnevnim je razgovorima s objema stranama Powell pomogao da se izglade pojedinosti kako bi se nastavili prekinuti razgovori o mirovnim smjernicama, tzv. "roadmapu".

Prema prvim podacima od četvrtka navečer, ti razgovori između šefa palestinskih snaga sigurnosti Mohameda Dahlana, čelnika nacionalne službe sigurnosti u pojasu Gaze Abdela Razeka al-Majayde i izraelskih general-bojnika Dorona Almoga i Amosa Gilada, završili su bez rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Palestinski je izvor dodao da su Izraelci pristali na povlačenje pod uvjetom da Palestinska samouprava uspije zaustaviti napade na izraelske ciljeve.

Za njemačku agenciju dpa palestinski izvor je rekao da je riječ o povlačenju iz gradova Beit Hanoun i Beit Lahia na sjeveru pojasa Gaze, a zatim i iz Betlehema.

Beit Hanoun i Beit Lahia jedini su gradovi u pojasu Gaze koje je Izrael ponovno okupirao nakon što su gerilci iz njih raketirali Izrael. Na Zapadnoj je obali Izrael prije više od godinu dana ponovno okupirao sve autonomne gradove osim jednoga ne bi li tako prekinuo samoubilačke napade iz njih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara