Dogovor sindikata javnih služba s Vladom o osnivanju povjerenstva za praćenje plaća

Sindikati javnih službi izvijestili su večeras da su Vladini predstavnici prihvatili sindikalni zahtjev za osnivanjem povjerenstva koje će pratiti kretanje plaća u javnim službama i gospodarstvu radi njihova usklađivanja.

Predsjednica Matice hrvatskih sindikata javnih službi Zdenka Gizdić izjavila je novinarima nakon prvog kruga pregovora o politici plaća i materijalnim pravima za ovu godinu da je ispunjen zahtjev za nastavkom socijalnog dijaloga i osnivanjem toga povjerenstva.

Po kolektivnom ugovoru koji su sindikati potkraj 2003. sklopili s bivšom Vladom utvrđeno je da će socijalni partneri početi pregovore o porastu osnovice za plaće od 1. srpnja i osnovati povjerenstvo za praćenje plaća, koje će usklađivati dva puta na godinu.

Predstavnici sedam sindikata javnih služba izvijestili su da je Vlada prihvatila obveze bivše Vlade i imenovala svoje članove u to povjerenstvo koje bi se trebalo sastati potkraj tjedna. Najavili su da će idući sastanak s predstavnicima Vlade održati u prvoj polovici travnja kad bi povjerenstvo trebalo izvijestiti o prvim rezultatima o kretanju plaća, kako bi se usklađivale s plaćama u gospodarstvu.

Plaće u javnim službama od 2001. zaostajale su osam posto za prosječnom plaćom u gospodarstvu, a čak 12 posto za prosječnom plaćom u državnim tvrtkama, kažu sindikalci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalni pregovarački odbor na današnjim je pregovorima otvorio i pitanje božićnice i dara za djecu za ovu godinu, o čemu bi također trebalo pregovarati na temelju kolektivnog ugovora, a rečeno im je da će se o tome razgovarati u idućem krugu pregovora.

Vlada bi tada trebala odgovoriti i na sindikalno pitanje o njezinu stajalištu o strukovnim kolektivnim ugovorima, koje traže liječnici. Sindikati smatraju da se ne može samo jedna struka izdvajati iz djelatnosti jer bi se time poremetio sustav plaća.

Prvi krug pregovora o politici plaća i materijalnim pravima za ovu godinu večeras bi trebali početi i sindikati državnih službenika i namještenika.

(Hina) xmvr yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara