Dogovorena podjela monetarnog zlata bivše SFRJ

ODBOR za raspodjelu financijske imovine i obveza bivše SFRJ iz Aneksa C Ugovora o pitanjima sukcesije na današnjem je sastanku održanom u Hrvatskoj narodnoj banci postigao dogovor o raspodjeli monetarnog zlata Narodne banke Jugoslavije (NBJ) bivše SFRJ pohranjenog kod Credit Suisse, Zuerichu i Bank of France, Paris, te raspodjeli zlata NBJ prethodno u posjedu Komisije za zlato Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, priopćeno je iz HNB-a.

Slijedom tog dogovora, 8,5 tona zlata, čija je vrijednost, prema cijeni unce zlata s kraja svibnja, oko 107 milijuna američkih dolara, bit će među državama sljednicama podijeljeno prema ključu utvrđenom u Ugovoru o pitanjima sukcesije, prema kojem Republici Hrvatskoj pripada 23 posto, Bosni i Hercegovini 15,50 posto, Republici Makedoniji 7,50 posto, Republici Sloveniji 16 posto, a Srbiji i Crnoj Gori 38 posto financijske imovine i obveza bivše SFRJ.

S obzirom da je Republika Hrvatska ratificirala Ugovor o pitanjima sukcesije, a Ugovor ovih dana stupa na snagu, nema više formalno-pravnih prepreka da se financijska imovina i obveze bivše SFRJ raspodjele među državama sljednicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odbor je razmatrao i raspodjelu sredstava deponiranih na deviznim računima bivše NBJ kod komercijalnih banaka, no o tom pitanju nije postignut dogovor. Razlog tome su pitanja vezana za tužbe protiv nekih komercijalnih banaka koja je istaknula ovlaštena predstavnica Srbije i Crne Gore u Odboru. Očekuje se da bi dogovor o raspodjeli tog dijela deviznih rezervi NBJ mogao biti postignut na sljedećem sastanku Odbora koji bi se u lipnju trebao održati u Skopju.

U okviru rasprave o deviznim depozitima bivše NBJ kod mješovitih banaka istaknuto je kako Odbor nije dobio potpunu dokumentaciju o stanju i promjenama na navedenim računima, odnosno nije mogao ući u trag iznosu od 589 milijuna USD nestalom s tih računa.

Pokušaj Odbora da se formira ekspertna radna skupina za to pitanje ponovno nije uspio zbog neslaganja predstavnika Srbije i Crne Gore s tim prijedlogom. Istaknuta su tri moguća rješenja za takvu situaciju: da Stalni zajednički odbor viših predstavnika država sljednica preporuči formiranje ekspertne radne skupine, izmjenu Ugovora o pitanjima sukcesije na način da se u njega unese preostali iznos od 56 milijuna USD ili eventualno pokretanje tužbe protiv Narodne banke Srbije.

Imajući u vidu navedeno, Odbor je donio zaključak da se neriješeno pitanje stanja i promjena na računima bivše NBJ kod mješovitih banaka uputi na rješavanje Stalnom zajedničkom odboru. Stalni zajednički odbor trebao bi zauzeti stav u vezi s tim pitanjem i Odboru za raspodjelu financijske imovine i obveza dati smjernice za daljnji rad.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara