Dogovorena trasa plinovoda preko Afganistana

TURKMENISTAN, Afganistan i Pakistan suglasili su se o trasi budućeg transafganskog plinovoda, o kojemu se govori već dva desetljeća, izvještava u petak državni turkmenski list Neutralny Turkmenistan.

Nakon trodnevnog susreta u glavnom gradu Turkmenistana, ministri triju zemalja su dogovorili da plinovod krene s plinskih polja Dautelabada u Turkmenistanu i prolazi preko Kandahara na jugu Afganistana i Quette u jugozapadnom Pakistanu.

"To je najracionalnija trasa jer je sva potrebna infrastruktura za gradnju plinovoda u blizini", izjavio je Naim Baig, pakistanski zamjenik ministra za naftu i prirodne izvore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Potvrda trase je novi važan korak prema ostvarenju tog velikog regionalog plana", ocijenio je afganistanski zamjenik ministra industrije i prirodnih izvora Mir Mahfouz Nedai.

Transafganski plinovod, koji je već dva desetljeća samo na razini plana zbog rata u Afganistanu, mogao bi potaknuti razvoj te siromašne zemlje.

On bi omogućio isporuku plina iz središnje Azije azijskom tržištu.

Plinovod dug 1.460 kilometara mogao bi transportirati 30 milijardi kubičnih metara plina godišnje. Njegova gradnja bi trebala koštati između 2 i 3 milijarde dolara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara