Dokaz broj 5: Poništili natječaj za posao pa zaposlili ljude mimo njega!

Dokaz broj 5: Poništili natječaj za posao pa zaposlili ljude mimo njega!

Tekst: P.Vidov
Foto: Index


ZAPOŠLJAVANJA mimo ili bez javnog natječaja u HAC-u su posljednjih godina postali svakodnevica na koju je često upozoravao SDP-ov saborski zastupnik Ivica Pančić. No, s takvom se praksom nije prestalo niti nakon što je Hrvatsku zahvatila gospodarska kriza, kada je iz Banskih dvora stigla jasna direktiva da u državnim firmama ne smije biti novih zapošljavanja ukoliko to nije prijeko potrebno.

> Akcija Indexa: Pomozimo Kalmeti da smjeni Upravu HAC-a

> Tema: Index otkriva afere HAC-a

Sličnu je stvar nedavno ponovila i premijerka Jadranka Kosor poručivši kako je važno javnosti uputiti poruku o odlučnosti Vlade da se obračuna s onima koji krše propise iz područja radnih odnosa. No, u HAC-u, čini se, ne vrijedi ni ustavna odredba kako je svakom pod jednakim uvjetima dostupno svako radnom mjesto i dužnost, ali ni članak iz kolektivnog ugovora u kojem stoji da će poslodavac radna mjesta popunjavati internim natječajem kad je to moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktorica pravnog sektora Marijana Raguž tako je početkom ove godine raspisala interni natječaj za radna mjesta voditelja Grupe za poslove logistike sektora za održavanje i višeg suradnika II u Sektoru za održavanje. Na natječaj su se prijavila četiri zaposlenika HAC-a, ali  je otkazan 22. travnja uz obrazloženje da HAC odustaje od popunjavanja raspisanih radnih mjesta.

Nedugo zatim HAC je bez natječaja na dva navedena radna mjesta zaposlio Relju Koprolčeca i Dejana Papa, koji do tada nisu bili zaposlenici HAC-a. Nikad nije razjašnjeno zbog čega je natječaj otkazan uz obrazloženje da se od popunjavanja tih radnih mjesta odustaje, ako su ona, čini se prema ovim informacijama, ipak bila potrebna.

Takvih primjera u posljednjim mjesecima ima još, a posebno se ističu Vanja Pobor iz Siska, koji se, kako tvrde naši izvori, rado hvali da ga je zaposlio osobno Željko Krapljan, zamjenik direktora Sektora za održavanje Stjepana Klarića. Na sličan način je zaposlena i Natalija Živković, koja je po zanimanju frizerka, a zaposlena je na radno mjesto referenta u projektnom sektoru. Svi ovi navodi lako su provjerljivi u HAC-ovom Sektoru za pravne poslove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara