Dokaz Gotovinine obrane: Snimka srpske vježbe evakuacije civila

Dokaz Gotovinine obrane: Snimka srpske vježbe evakuacije civila

"ON će da vas ubija, da pali, da kolje, da ovu decu kolje. To morate shvatiti svi i svaki građanin mora biti pripremljen i spreman za evakuaciju", govori okupljenom stanovništvu pukovnik Vojske Republike Srpske Krajine Relić, praćen mukanjem krava i zabrinutim pogledom okupljenih civila i "nejači"

Još jedna snimka koju koristi Gotovinina obrana: Ogorčeni Gotovina nakon oslobođenja Knina: Jebo vas bog, jeste vi svjesni kakvu sliku dajete svijetu!?

Na mostu na rijeci Mrežnici, između Tržića i Primišlja, snimljena je kolona civila s vozilima, stokom, a srpski novinar razgovara sa zapovjednikom 13. pješadijske brigade Vojske RSK, pukovnikom Markom Relićem, nakon čega se vojni zapovjednik obraća stanovništvu:

"Moramo evakuisati civilno stanovništvo iz zone borbenih dejstava - bitno nam je da uvježbamo narod, civilno stanovništvo da se izvuče uz što manje žrtava", govori pukovnik.

"Vojska je na položajima, a s ponašanjem stanovnika u vježbi sam zadovoljan, oni su je ozbiljno shvatili i svjesni su da se moramo pripremiti i uvježbati ako dođemo u stvarnu situaciju da ne bude žrtava", komentirao je pukovnik držanje stanovništva

"I da nam se ne ponovi ono što se desilo u Zapadnoj Slavoniji", upitao je novinar.

"U svakom slučaju", odgovora pukovnik.

"Bit će da uhvatiš što stigneš i spašavaš živu glavu"

"Svaki građanin mora biti pripremljen i spreman za evakuaciju. To neće uvijek biti najavljeno. Možda će biti što uhvatiš i bježi da spasiš živu glavu. Mi kroz ovu vježbu moramo provjeriti da li smo  dobro pripremljeni, da li smo dobro organizovani i kako trebamo to najbolje moguće odraditi", govori okupljenom stanovništvu pukovnik Relić praćen mukanjem krava i zabrinutim pogledom okupljenih civila i "nejači".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Blagovremeno moramo evakuisati civilno stanovništvo. Poučeni ovim iskustvom u zapadnoj Slavoniji i kroz istoriju, kroz ratove, stanovništvo se mora izvuć u zbjegove i skloniti, a jedinice i vojska ostaju na položaju i izvršava svoje zadatke."

"Kući, u okviru porodice se morate na to pripremiti i na dati signal morate se izvući u rejon - tamo gdje je to predviđeno."

Materijal Gotovinine obrane

Snimka, koja je na suđenju generalu Gotovini priložena kao dokaz obrane, prikazuje stanovnike kordunskog sela Tržića kako u srpnju 1995. u organizaciji tzv. Vojske Republike Srpske Krajine uvježbavaju evakuaciju civilnog stanovništva pred početak akcije Oluja.

Gotovinina obrana time želi pobiti tezu Tužiteljstva kako su Gotovina i ostali generali krivi za "planski i smišljeno provođenje etničkog čišćenje prostora na kojima su Srbi činili većinu".

Gotovina, Čermak i Markač se  terete po individualnoj odgovornosti da su od srpnja 1995. do kraja rujna 1995. godine sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, koji je za cilj imao trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz tada okupiranih područja Hrvatske. Trojicu generala optužnica tereti da su to nastojali postići prijetnjama, silom, progonom, prisilnim preseljenjem.

Generali su između ostalog optuženi za prisilno preseljenje stanovništva, progon i deportacije

Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara