Dokazana veza hrkanja i glavobolje

LJUDI koje muči kronična glavobolja, tri puta češće hrču nego oni koji samo povremeno pate od glavobolje, tvrde znanstvenici u stručnom časopisu "Neurology".

Znanstvenici iz Nacionalnog instituta za starenje u Bethesdi upozoravaju da su nužna i dodatna ispitivanja kako bi se utvrdila povezanost hrkanja i glavobolje.

Svakodnevne su glavobolje definirane kao one koje se javljaju najmanje 15 puta mjesečno, a povremene glavobolje su one od dvije do 104 godišnje.

Budući da su istraživanja već pokazala vezu između noćnih poremećaja disanja i tzv. cluster glavobolja, američki su znanstvenici pet godina ispitivali hrkanje 206 osoba u dobi od 18 do 65 godina koje pate od svakodnevnih glavobolja i 507 zdravih ispitanika s povremenim glavoboljama. Oko 24 posto ispitanika koji pate od svakodnevnih glavobolja izjavilo je da uvijek hrče. Za usporedbu, kod onih s povremenim glavoboljama, samo ih se 14 posto izjasnila da svakodnevno hrče. "Hrkanje bi moglo potaknuti glavobolju i obrnuto", pretpostavlja voditeljica studije Ann Scher.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kronična glavobolja mogla bi voditi do poremećaja sna a lijekovi za glavobolju mogli bi pogoršati poremećaje disanja u snu. Bitna slaba točka studije je, prema znanstvenicima, to što su sudionici sami ocjenjivali navike hrkanja. Tako postoji mogućnost da su se potkrale određene netočnosti.

"Potvrdi li se na kraju taj odnos, poremećaj disanja u snu mogao bi postati cilj terapije kod kroničnih glavobolja", zaključili su znanstvenici.

(Hina) kt dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara