Dokić: Hrvatsko pismo namjere na idućoj sjednici vlade BiH

PISMO namjere hrvatske vlade o gradnji dijela koridora V c koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu naći će se na dnevnom redu prve naredne sjednice Vijeća ministara BiH, potvrdio je ministar prometa i komunikacija BiH Branko Dokić.

U izjavi koju su u subotu objavile banjalučke "Nezavisne novine" Dokić je kazao kako bi Vijeće ministara na narednoj sjednici trebalo zauzeti i konačno stajalište o hrvatskom prijedlogu istaknuvši pritom kako su sve opcije još uvijek otvorene, bez obzira na to što se piše i govori o ulozi tvrtke "Bosmal".

Komentirajući nedavno pismo uprave "Bosmala" Vladi Federacije BiH kojim je osporeno pravo federalnim vlastima da nastave graditi dionicu autoceste između Sarajeva i Zenice, Dokić je sugerirao kako su potpuno neutemeljene tvrdnje direktora ove tvrtke da nitko osim njih, pa ni tvrtke iz Hrvatske, više nemaju šansu dobiti posao gradnje ceste Budimpešta-Ploče.

"Bosmalu nitko nije obećao ništa i stvarno ne znam gdje nalaze uporište za ovakve izjave. Ono što znam jest da ovakve izjave štete ugledu ove firme, ali i stvaraju loš imidž BiH u očima zainteresiranih za ulaganje u našu zemlju kroz investiranje u ovaj autoput", kazao je Dokić.

Pismo namjere hrvatske vlade koje je u petak diplomatskim putem uručeno predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova BiH najvažnija je tema kojom se u subotu bave bosanskohercegovački mediji.

Gotovo sve novine prenijele su sadržaj pisma upućenog Vijeću ministara BiH, a komentari se - kako je već uobičajeno kada je riječ o ovoj temi - kreću od izrazito negativnih do umjereno pozitivnih.

Najagresivniji u difamiranju prijedloga hrvatske vlade je ponovo "Dnevni avaz".

Taj list čitateljima u naslovu sugerira kako su iz Zagreba stigle "tri stranice načelnog i šturog" pisma namjere. U prigodnom komentaru ponovo su izrečene najgore pogrde na račun Hrvatske i njena premijera. Ocjenjujući kako je riječ o pismu "zle namjere" "Avazov" komentator spočitava Ivici Račanu kako se ponaša poput Tuđmana pokušavajući diktirati vlastima BiH što trebaju činiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S ovakvim stajalištem umnogome se podudara i ono što ga je u ime Stranke demokratske akcije (SDA) iznijela njezina potpredsjednica Seada Palavrić.

Ona je na konferenciji za novinstvo kazala kako je Hrvatska ponuda "mnogo manje dobra" od "Bosmalove" "čak i ukoliko se pretpostavi da je dobronamjerna". Palavrić tvrdi kako je raspisivanje javnog natječaja samo gubljenje vremena te da je za BiH puno bolje sklopiti izravni sporazum s privatnom tvrtkom.

To je, primjerice, potpuno suprotno onome što zagovara predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović a zanimljivo je da se i iz Banje Luke sada čuju glasne izjave u prilog raspisivanju tendera.

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić kazao je kako je jasno da pitanje gradnje koridora V c komplicira odnose Hrvatske i BiH te da
"to ne može biti predmet odluke jednog čovjeka ili grupe njih" i da je za njega "potpuno nelogično da se govori o koncesiji Bosmalu za cijelu trasu koridora V c". On podsjeća kako zakon jasno kaže da se za izvođenje radova vrjednijih od 50 tisuća konvertibilnih maraka (25 tisuća eura) mora raspisivati tender te da stoga nitko ne može kazati kako je "Bosmal" "mlada za udaju".

Čavićeve izjave slične su onome što je nedavno kazao i srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac, koji je kazao kako će se provjeriti stoji li uopće Malezija svojim kapitalom iza "Bosmala".

Takvu provjeru navodno je trebao obaviti bošnjački član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić no on je u nekoliko naknadnih izjava ustvrdio kako to nije točno te da mu "ne pada na pamet provjeravati Bosmal", jer je to posao drugih institucija.

Koridor V c nije jedini probem oko kojega se ne slažu najviši bosanskohercegovački dužnosnici. Paravac je tako Tihića označio odgovornim za to što nije prihvaćen protokol o izmjeni sporazuma o luci Ploče. Sam Tihić naknadno je ustvrdio kako je samo želio da izmijenjeni sporazum bude do kraja jasan s ciljem izbjegavanja novih problema kod moguće arbitraže.

S tim se međutim ne slaže Tihićev stranački kolega i bosanskoehrecgovački premijer Adnan Terzić. Komentirajući odluku Predsjedništva BiH da ne prihvati tekst protokola kakav je ranije usuglašen s hrvatskom vladom, Terzić je kazao kako mu je žao zbog takvvog zaključka, jer je ovakav protokol predstavljao najbrži način da BiH uđe u upravljanje lukom Ploče.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara