Doko se nada rješenju trgovinskog spora BiH i Hrvatsek

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragan Doko ocijenio je u nedjelju da bi se spor nastao između dvije zemlje oko Sporazuma o slobodnoj trgovini, kojega je BiH jednostrano izmijenila u veljači, a hrvatska Vlada najavila moguće protumjere, mogao riješiti dijalogom službenog Zagreba i Sarajeva na razini dvojoice premijera.

"Očekujemo postizanje dogovora i to u okviru radne skupine i Odbora za praćenje provođenja Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je jedino zadužen za kontrolu njegove provedbe. Također podupirem sastanke na ministarskoj ali i premijerskoj razini. Mislim da bi takvi susreti posebno pridonijeli iznalaženju obostrano prihvatljivog rješenje", izjavio je ministar Doko za Hinu.

Hrvatski premijer Ivo Sanader u Karlovcu je najavio da će o spornim pitanjima s ministrom Dokom razgovarati ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

U veljači ove godine Vijeće ministara BiH jednostrano je ukinulo nultu carinsku stopu na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda te mesa iz Hrvatske. U međuvremenu su Zagreb još više zabrinule medijske najave o novim carinskim barijerama bosanskohercegovačke strane na uvoz nafte, cigareta i alkohola iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Doko istaknuo je kako je bosanskohercegovačkoj strani iznimno stalo do postizanja dogovora jer je Sporazum o slobodnoj trgovini imao pozitivne učinke na gospodarstvo i izvoz iz BiH, ali je bio posve nepoticajan za domaće poljoprivrednike.

"Sporazum o slobodnoj trgovini uopće nije upitan a i BiH je imala značajne koristi i to naročito s Hrvatskom jer je zabilježen snažan trend izvoza, mnogo veći od uvoza", ocijenio je ministar Doko.

Predstavio je podatke prema kojima se vanjskotrgovinski deficit BiH prema Hrvatskoj od 1:8 smanjio na 1:3,5 u ovoj godini, ali je upozorio na rast deficita u poljoprivrednoj razmjeni.

(Hina) xzk ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara