DOKUMENTARAC O FELLINIJEVU FILMU 31. LISTOPADA U NEW YORKU

Dokumentarni film o jednom od najpoznatijih filmova koji nikada nisu snimljeni pod nazivom "Tajanstveno putovanje g. Mastorne" Federica Fellinija, prikazat će se u muzeju Guggenheim u New Yorku 31. listopada, prigodom 10. obljetnice smrti tog talijanskog redatelja, priopćila je njegova autorica, španjolska redateljica Maite Carpio. L

Dokumentarac "Tajanstveno putovanje F. Fellinija" prikazat će se, barem djelomično, na gala večeri kojom će započeti retrospektiva Fellinijevih filmova u newyorškom muzeju, a oko 20. studenoga bit će prikazan u Rimu, rekla je Maite Carpio.

To je 50-minutna priča o nesnimljenom filmu za koji je Fellini napisao scenarij 1965., a godinu dana kasnije je odustao od njega, ostavivši na cjedilu velikog producenta Dina De Laurentiisa s kojim se zauvijek razišao.

"Najteže je bilo dobiti interview od potonjeg", kazala je Maite Carpio.

Njezin dokumentarac prikazuje rijetke prizore koje je Fellini svojedobno snimio u Dinocitti, Laurentiisovu velikom filmskom studiju nedaleko od Rima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fellinijev film je trebao govoriti o razočaranju glazbenika, violončelista Mastorne koji je, nakon oluje koja ga je zahvatila tijekom zrakoplovnog leta između Njemačke i Italije, morao sletjeti u tajanstveni nezemaljski grad: "Tako izgleda Božje kraljevstvo!", kaže junak filma.

Fellini je odustao od snimanja zbog praznovjerja, mišljenje je De Laurentiisa.

"Svaki je njegov film bio donekle autobiografski. Zato se bojao da bi Mastorna mogao postati priča o mrtvom Felliniju", kazao je u dokumentarcu, kako je u četvrtak pisao talijanski dnevnik La Repubblica.

Tullio Kezich, talijanski biograf kojeg je privlačio Fellini, također je opširno intervjuiran u filmu Maite Carpio.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara