Dolar jača u očekivanju podizanja kamatnih stopa

AMERIČKI dolar ojačao je protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima prema najznačajnijim valutama u očekivanju rasta kamatnih stopa te novih gospodarskih pokazatelja koji bi trebali pokazati ima li izgleda za nastavkom zaoštravanja američke monetarne politike do kraja godine.

U takvim okolnostima dolar je dosegnuo 1,2185 dolara za euro, ojačavši 0,6 posto. U odnosu na jen dobio je 0,2 posto na vrijednosti, pa iznosi 109,8 jena, dok je prema švicarskom franku ojačao na 1,2674 franka.

Podatak o aktivnostima u američkom sektoru proizvodnje, koji ukazuje na oporavak, te ne tako snažan pad povjerenja američkih potrošača kojeg se tržište pribojavalo, pomogli su jačanju dolara. Većina analitičara očekuje da će američka središnja banka Fed u nadolazećem tjednu podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na 1,75 posto.

Još je važnije ulagačima što će kazati Fed u svojem priopćenju nakon toga, radi dobivanja smjernica glede daljnjeg zaoštravanja monetarne politike. Ključno je za pozitivno raspoloženje prema dolaru kojom brzinom će u Fed-u podizati kamatne stope nakon rujna, pa tako tržište čeka potvrde da je usporavanje oporavka sada završilo. "Tržišni sudionici se pitaju hoće li Fed možda odbiti podići kamatne stope u studenome i prosincu", kazao je Tohru Sasaki, valutni strateg u JP Morgan Chase u Tokiju. "Ako Fed-ovo priopćenje bude dovoljno čvrsto ili gotovo nepromijenjeno u odnosu na prijašnja, držim da će dolar nešto ojačati".

Osim američkih gospodarskih pokazatelja koji plijene najveću pozornost tržišta, od značajnijih se događaja izdvaja zasjedanje švicarske nacionalne banke, koja je odlučila podići ključnu kamatnu stopu za 0,25 posto. To se smatra pokazateljem da se uvjeti možda poboljšavaju i u susjednoj eurozoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanski jen, pak, nastavio je klizati prema američkoj valuti, pritisnut nagađanjima da će Japan obnoviti prodaju jena ako uspori gospodarski rast. Japanska vlada nedavno je snizila svoje procjene rasta u trećem tromjesečju. Japanski dužnosnik zadužen za valutna pitanja Zembei Mizoguchi izjavio je novinarima da je u drugom tromjesečju Japan prodao rekordne količine jena kako bi spriječio da jačanje nacionalne valute ugrozi oporavak.

S druge, pak, strane, postoji sve više nagađanja oko moguće revalorizacije kineskog juana, što je pomoglo jačanju jena prema euru. Potičući takve glasine, američki je ministar financija John Snow obećao obnoviti pokušaje kako bi se zemlje poput Kine potaknule da usvoje fleksibilan valutni tečaj. Kina bi u svojstvu gosta trebala prisustvovati sastanku G7, koji će se održati početkom idućeg mjeseca. Euro je u spomenutom razdoblju oslabio 0,5 posto prema jenu, te iznosi 133,8 jena.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara