DOM NARODA PARLAMENTA BIH USVOJIO ZAKONE O RATNIM ZLOČINIMA

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u četvrtak izmjene zakona iz oblasti pravosuđa kojima su stvoreni preduvjeti za početak suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima i prijenos takvih slučajeva s Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) na sudove u BiH.

Usvajanje tih izmjena nije bilo na ranije najavljenom dnevnom redu zasjedanja Doma naroda no o tome se ipak raspravljalo nakon što su to tijekom susreta u Den Haagu održanog u srijedu odlučno zatražili Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown i glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte.

Hitno usvajanje zakonskih izmjena oni su ocijenili nužnim kako bi se osiguralo da prva suđenja za ratne zločine pred Sudom BiH počnu u siječnju 2005. godine.

Zastupnici u Domu naroda prihvatili su izmjene zakona o Sudu i Tužiteljstvu BiH kojima je regulirana uspostava posebnih odjela pri ovim institucijama čija će zadaća biti isključivo ratni zločini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je regulirana uspostava Ureda registara pri Sudu BiH koji će imati ovlasti raspoređivati kaznene predmete sucima i tužiteljima. Iako je ranije bilo predviđeno da taj Ured bude potpuno neovisan te da ga vodi stranac, Dom naroda usvojio je rješenje po kojemu će njegov voditelj odluke donositi uz konzultacije s predsjednikom Suda BiH koji je bosanskohercegovački državljanin.

Ovakva rješenja ranije je usvojio Zastupnički dom Parlamenta BiH.

(Hina) xrm ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara