Domobrani paradirali Zadrom noseći Pavelićevu sliku

Domobrani paradirali Zadrom noseći Pavelićevu sliku

ZADARSKA Udruga ratnih veterana "Hrvatski domobran" u ponedjeljak je, u povodu obljetnice stradanja prosinačkih žrtava 1918. u Zagrebu, održala skup nakon kojega je dio njih, oko trideset sudionika, prošao središtem Zadra sa slikom Ante Pavelića.

Dio domobrana u povorci bio je odjeven u crno s istaknutim ustaškim znakovljem.

Skup na kojem je bilo pedesetak okupljenih održan je u dvorani Doma hrvatske mladeži u kojoj su bile istaknute dvije fotografije - Ante Pavelića i generala Ante Gotovine. Ispred dvorane, u kojoj se održavao skup, bio je jedan policajac koji nije reagirao.

Skupu su, osim članova udruge, nazočni bili i predsjednik zadarskog HSP-a Danijel Kotlar te Davor Aras, predsjednik Gradskog vijeća Zadra iz redova HDZ-a. On se prisutnima obratio stajajući u blizini Pavelićeve fotografije.

Aras je izjavio da ga ne zanima kako će na njegovo pojavljivanje na skupu reagirati predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, jer, kako je rekao, "demokracija trpi sve što nije u sukobu s zakonom".

Podsjećamo, prema Zakonu o javnom okupljanju zabranjeno je isticanje obilježja i simbola kojima se iskazuje, potiče ili poziva na mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Čelnici udruge "Hrvatski domobran" Željko Stipić i Pavao Milković podsjetili su na prosinačke žrtve u Zagrebu 1918.

Riječ je o prvoj otvorenoj reakciji protiv novostvorene jugoslavenske države u kojoj je, prema tadašnjem službenom izvješću, poginulo 13, a ranjeno 17 ljudi.

Okupljene je pozdravio predsjednik zadarskog HSP-a Danijel Kotral koji je rekao da je tradicija domobranstva u Hrvata puno starija od II. svjetskog rata, te da su domobranske postrojbe odigrale svoju zadaću i u Domovinskom ratu.

Skup je pozdravio i predsjednik zadarskog Gradskog vijeća Davor Aras.

Policija započela prekršajnu obradu zbog slike Ante Pavelića

Zadarska policija započela je s prekršajnom obradom nad više osoba "zbog sumnje da su isticali obilježja neprimjerenog sadržaja", priopćeno je iz MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP napominje da je taj skup bio prijavljen, a sudionici poznati pa ga je policija cijelo vrijeme nadzirala i pratila.

"Kako nije riječ o stranim državljanima kojih se odmah mora privesti prekršajnom sucu, a nije bilo niti grubog narušavanja javnoga reda i mira u smislu fizičkog nasilja, PU zadarska je, sukladno procjeni, izabrala najpogodniji trenutak kako bi se započelo s prekršajnom obradom sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira", stoji u priopćenju.

Vlada osudila izgred u Zadru

Hrvatska Vlada najodlučnije je osudila današnji izgred na skupu zadarske udruge "Hrvatski domobran".

"Najodlučnije osuđujemo takvo ponašanje koje apsolutno nije primjereno, niti je u skladu s demokratskim normama po kojima Hrvatska danas funkcionira"- rekao je vladin glasnogovornik Ratko Maček.

Maček je najavio i da će HDZ povući određene konzekvence prema Davoru Arasu, predsjedniku Gradskog vijeća, koji je došao pozdraviti skup udruge "Hrvatski domobran" u dvorani Doma hrvatske mladeži.

Što se tiče Arasa, stranka će povući konzekvence i to stoga jer ni jedan član HDZ-a ne može djelovati suprotno političkim interesima, ciljevima i programu stranke, rekao je Maček.

Na taj se način, istaknuo je, stranci nanosi politička šteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara