Domoljubni nered u katoličkom mozgu: Za Crkvu su generali svakako nevini, a Haag nepravedan

Domoljubni nered u katoličkom mozgu: Za Crkvu su generali svakako nevini, a Haag nepravedan

Foto: Arhiva

"AKO PRESUDA protiv Gotovine, Markača i Čermaka bude osuđujuća, bit će to samo jedna u nizu nepravednih presuda koja, istina, izaziva golemu patnju nevino osuđenih, ali koja ne može ubiti ni istinu ni pravdu niti promijeniti povijest", požurio se svom stadu rastumačiti glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić.

Haag nije shvatio, ali Miklenić će im objasniti

Urednički komentar u novom broju glasnika Kaptola Miklenić je posvetio "pravdi i Haškom sudu", što je i naziv njegove kolumne. Glas Koncila u cijelosti je tako objavio posebnu izjavu Komisije "Iustitia et pax" o međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu, na koju se osvrnuo i Miklenić napisavši da je biskupska izjava "prilog promicanju pravde kao elementarnog oblika mogućnosti mira među ljudima i narodima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A pravda i njeno promicanje za Miklenića očito korespondiraju s legendarnom izjavom nekadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Milana Vukovića, koji je svojevremeno "mudro" zaključio da "Hrvat u obrambenom ratu ne može počiniti ratni zločin". Nadasve sličnu tezu u svom komentaru iznosi i Miklenić, koji Haškom sudu predbacuje da kao polazište svog djelovanja nije prihvatio "nepobitne i znanstveno verificirane činjenice" da je Hrvatska od 1991. do 1995. pretrpjela strašnu agresiju koju su nad njom vodile Srbija i Crna Gora.

Ako su krivi generali, krivi su svi Hrvati?!

"Tu činjenicu ne može promijeniti nikakva politička ili ideološka interpretacija, niti interesi ikojih skupina u samoj Hrvatskoj, na području bivše savezne države ni ikoje strane zemlje ili svjetske sile. Tu činjenicu, koju svojim osobnim iskustvom i osobnim doživljavanjem te agresije svjedoče na stotine tisuća hrvatskih građana, ne može osporiti ni promijeniti nikakva presuda Haškoga suda", napisao je Miklenić.

Optužnicom za "tzv. zločinački pothvat", argumentira Miklenić, Haški je sud pokušao izjednačiti odgovornost obje zaraćene strane. Za urednika Glasa Koncila, hrvatska strana očito ne bi trebala nositi nikakvu odgovornost za počinjene ratne zločine, od kojih su mnogi i dalje nerazjašnjeni. "Ne bi li prihvaćanje optužbe da su naši generali krivi značilo i optuživanje i okrivljavanje države Hrvatske i čitave hrvatske nacije?", zapitao se Miklenić uz zaključak kako takvu pravdu ne bi mogao prihvatiti niti jedan narod na svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara