Domovinske udruge zahvaljuju Svetoj Stolici na priznanju RH

Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koju čini 14 udruga, uputila je danas pismo zahvale Svetoj Stolici što je 13. siječnja 1992. međunarodno priznala samostalnost Republike Hrvatske L

U pismu se ističe da je Sveta Stolica znala prepoznati vjekovne težnje hrvatskog naroda za svojom samostalnošću i suverenošću.

"Bila su to za naš narod povijesna vremena, a znajući našu povijest, upravo ste Vi prepoznali i znali cijeniti neraskidivost naše Domovine sa Svetom Stolicom i upravo je to bilo tkivo i poveznica koje je čuvala i sačuvala generacije i generacije Hrvata", ističe se u pismu.

"Naša želja, a vaša mudrost, novim je generacijama sačuvala dobrobit odrastanja, sazrijevanja, ali i učvršćivanja ionako dubokih povijesnih veza. Stoga, iskreno zahvaljujemo za sve što ste za nas učinili, sada već davnih 90-ih godina, za međunarodno priznanje Republike Hrvatske, hrvatski narod, poglavito hrvatski branitelji znali su i znat će pamtiti vašu ljubav i dobrotu", stoji u pismu zahvale Republičke koordinacije Svetoj Stolici u povodu obljetnice njezina priznanja Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Republiku Hrvatsku do 15. siječnja 1992. priznale su i Estonija, Letonija, Litva, Njemačka, San Marino, Slovenija i Ukrajina.

Tog dana, prije 13 godina, Hrvatsku je priznalo 12 članica tadašnje Europske zajednice, a pridružile su im se Malta, Austrija, Švicarska, Mađarska, Bugarska, Poljska, Kanada i Australija.

16. siječnja Hrvatsku su priznale Švedska, Argentina, 18. siječnja Rumunjska, 25. siječnja Brazil, 29. siječnja Bolivija itd.

(Hina) pp/xdm yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara