Don Sbutega najavio da će i dalje sudjelovati u prosvjedima

Don Branko Sbutega, župnik u Kotorskoj biskupiji, izjavio je u utorak, nakon što je bio privreden u kotorski Centra sigurnosti, kako će se i dalje pridruživati prosvjedima mještana Kavča i Gradiošnice, bez obzira na postupke vlasti i policije. L

Don Sbutega sudjelovao je u prosvjedu građana u Lovanji kod Tivta, koji se protive izgradnji deponija otpada na tom području, tvrdeći da se dio zemljišta nalazi u privatnom vlasništvu, a dio pripada kotorskoj biskupiji. Policija je privela don Sbutegu na informativni razgovor nakon čega je pušten.

"Nisam se pomjerio s mjesta na kojem sam stajao ni nakon opomene policijskog službenika, nakon čega sam uhićen na najkorektniji način", rekao je Sbutega.

Sbutega je potvrdio podgoričkim medijima da je prije privođenja pozvao predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, kako bi ga informirao o brutalnim povredama zakona u Kotoru, nakon čega ga je on uputio na ministra uređenja prostora Bora Vučinića.

"To je pogrešno, jer ministar nema mogućnost da razrješava probleme elementarnog prava", kazao je Sbutega.

"Nijesam pružao nikakav otpor, pasivno sam prosvjedovao. Policija je imala nalog i najkorektnije je postupila. Jako mi je žao što je korektnost policije upotrijebljena za zaštitu kriminalnog i protuzakonitog djelovanja", kazao je Sbutega.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sbutega je, također, objasnio da njegovo privođenje nema nikakve veze sa odnosom katoličke crkve i crnogorskih državnih organa, i da je prosvjedovao kao običan građanin, a ne kao svećenik.

"Ne mislim da je ovo stvar Kotorske biskupije. Borim se kao građanin ove zemlje, a ne svećenik Katoličke crkve, koji cijeni da treba upotrijebiti svoja građanska prava i slobode, pa ako treba i osobno, za nešto što se zove obrana digniteta i zakonitosti u državi", kazao je Sbutega.

Crnogorsko Ministarstvo zaštite okoliša priopćilo je u utorak kako "ne postoji pravna osnova za ometanje izgradnje privremene sanitarne deponije Lovanja", navodeći kako je "rješavanje pitanja otpada u Crnoj Gori, a osobito na primorju, jedan od prioriteta Vlade", te da je "odluku o lokaciji za privremenu sanitarnu deponiju donijela općina Kotor".

Ministarstvo dodaje da je prosvjed građana lokalnog područja "isključivo zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa".

(Hina) xdram ysv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara