DON SBUTEGA U PISMU PREDSJEDNIKU CRNE GORE POTVRDIO PROTIVLJENJE DEPONIJU

Župnik Kotorske biskupije don Branko Sbutega u subotu je u otvorenom pismu crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću potvrdio svoje protivljenje izgradnji smetlišta LovanjaSinjarevo, optužujući Vujanovića da pod izlikom zaštite zdravlja građana zapravo štiti interese onih koji zloporabom položaja u izvršnoj vlasti proizvode isključivo privatni interes i pravim vlasnicima spornog terena pokušavaju otuđiti pravo vlasništva. LL

U okviru projekta kojeg financira Svjetska banka crnogorske vlasti odlučile su izgraditi sanitarni deponij na Lovanji. Početak radova na izgradnji više je puta odgađan zbog protivljenja mještana i don Sbutege koji su prosvjedovali zbog uzurpacije privatnog i crkvenog vlasništva. Don Sbutega je i u petak ponovo pozvao mještane Kavča i Gradiošnice da se ponovo okupe na svom privatnom posjedu i spriječe prolaz građevinskim strojevima. Zbog poziva mještanima na prosvjede crnogorske vlasti privele su don Sbutegu i protiv njega je u tijeku prekršajni postupak pred sudom u Kotoru, gdje mu je ročište odgođeno za 25. veljače.

U petak je crnogorsko ministarstvo ekologije reagiralo na prosvjede građana priopćivši da bi svaka daljnja odgoda radova na deponiju mogla ugroziti zdravlje stanovništva, a predsjednik države Filip Vujanović izjavio je i da od izgradnje deponija na Lovanji, koju financira Svjetska banka, ovisi ukupni kredibilitet Crne Gore kod te institucije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U otvorenom pismu u kojem reagira na Vujanovićeve izjave od petka, don Sbutega ga optužuje da se zalaže za mirno prepuštanje imovine u pokušaju pljačke jer Vujanović i nadležna crnogorska ministarstva "vlasnike spornih terena ne smatraju legitimnim i zakonitim vlasnicima". Sbutega podsjeća da je vlasničko pravo neotuđivo izvanpravnim sredstvima te poručuje crnogorskom predsjedniku da on "nema pravo ni istinsku moć da proglašava 'bivšim vlasnicima' svoje građane koji su sadašnji vlasnici, jer nema pravo da delegitimizira legitimit".

(Hina) xsd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara