Donald Tusk: Europa ima najviše dva mjeseca da migrantsku krizu stavi pod kontrolu

Donald Tusk: Europa ima najviše dva mjeseca da migrantsku krizu stavi pod kontrolu

Foto: FAH

EUROPI je preostalo najviše dva mjeseca da migrantsku krizu stavi pod kontrolu ili će se schengenska zona slobodnog prijelaza granica urušiti, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na zasjedanju Europskog parlamenta.

"Imamo najviše dva mjeseca da stvari stavimo pod kontrolu", kazao je Tusk i upozorio da će u protivnom Schengen pasti. Također je istaknuo da će EU "propasti kao politički projekt" ukoliko neće moći kontrolirati svoje vanjske granice.

"Statistika za božićno razdoblje nije ohrabrujuća, s ulaskom više od 2000 migranata dnevno", dodao je Tusk. Prema njegovim riječima, summit EU-a 17. i 18. ožujka bit će "posljednji trenutak za provjeru da li naša strategija funkcionira".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako ne, suočit ćemo se s ozbiljnim posljedicama poput pada schengena", upozorio je Tusk.

Državljani 26 zemalja schengenske zone mogu slobodno putovati diljem bloka, bez putovnica i graničnih provjera, na što podsjeća i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

"Nisam siguran da bi oko 1,7 milijuna radnika koji svakodnevno prelaze naše granice bili sretni zbog ukidanja schengena, a prijevozničke tvrtke sigurno ne bi htjele da ih pogode financijsku gubici", kazao je Juncker.

EU se suočava s najvećim migrantskim izazovom od Drugog svjetskog rata, s više od milijun ljudi koji su ušli u Uniju prošle godine. Neke zemlje Schengena su u nastojanju da ograniče priljev migranata počele ponovo uvoditi kontrole unutarnjih granica u EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara