Donesen Pravilnik o registraciji vijeća nacionalnih manjina

KONSTITUIRANA vijeća nacionalnih manjina na razni županija, gradova i općina moći će se registrirati danom objave u "Narodnim novinama" Pravilnika o registraciji koji je danas donijela ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Ingrid Antičević Marinović, doznaje se u tom Ministarstvu.

Upis u registar u Ministarstvu pravosuđa preduvjet je da vijeća nacionalnih manjina, čiji su članovi izabrani na izborima 18. svibnja, nakon održanih konstituirajućih sjednica počnu djelovati kao neprofitne pravne osobe s vlastitim računom.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Zdravko Stojanović rekao je Hini da je upis vijeća u registar vrlo jednostavan jer se za registraciju traži odluka župana, gradonačelnika ili općinskog načelnika o sazivanju konstituirajuće sjednice vijeća i zapisnik s te sjednice, te ime predsjednika vijeća.

Pravilnik predviđa samo tri obrasca i to za upis, za izvadak iz registra i za eventualne promjene predsjednika vijeća ili sjedišta vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Statute vijeća neće trebati slati u Ministarstvo niti će se ono po službenoj dužnosti upuštati u analizu njihova sadržaja i usklađenosti sa zakonom.

U Ministarstvu još nemaju potpune podatke o tome jesu li u zakonskom roku, do 11. srpnja, sazvane konstituirajuće sjednice za 209 izabranih vijeća. No, kako nije stigao nijedan prigovor da to nije učinjeno, već brojne obavijesti o održanim sjednicama, u Ministarstvu ocjenjuju da je poštivan rok za njihovo sazivanje.

Prema Ministarstvu dostupnim informacijama problema ima samo s konstituiranjem dijela vijeća romske i albanske nacionalne manjine zbog nedostatka kvoruma, pa će se u takvim situacijama ponoviti konstituirajuće sjednice.

S obzirom da je na izborima u svibnju izabrano manje od polovice od 469 vijeća nacionalnih manjina koja su mogli izabrati pripadnici 15 nacionalnih manjina, dopunski izbori za vijeća nacionalnih manjina trebali bi se prema odluci Vlade održati kada i predstojeći parlamentarni izbori.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara