Donesena odluka o pripajanju Belinke Heliosu

Donesena odluka o pripajanju Belinke Heliosu

NA JUČERAŠNJOJ skupštini dioničara tvrtki Helios i Belinka, oba su dionička društva donijela konačnu odluku o pripajanju Belinke Heliosu, priopćeno je danas iz Heliosa.

Jučerašnja skupština dioničara Heliosa i Belinke je prema očekivanju protekla u skladu s prijedlogom uprava oba poduzeća - dioničari su potvrdili odluku o pripajanju Belinke Heliosu. Uprave su postupak formalno započele potpisom ugovora krajem lipnja. Idući korak je slijedio u drugoj polovici srpnja, kada su prijedlog potvrdili i nadzorni odbori Heliosa i Belinke.

Jučer se zaokružila priča o stvaranju jakog stupa industrije premaza pod okriljem Heliosa. Dioničari su na obje skupštine dali suglasnost za pripajanje, potvrdili su izvještaje uprava, revizora i nadzornih odbora te time također i predloženi omjer za razmjenu dionica. Vlasnici Belinkinih dionica će tako za 43,5 dionice dobiti jednu Heliosovu dionicu.

Grupa Helios je do danas obuhvaćala 24 poduzeća koja zapošljavaju više od 2.200 djelatnika u 13 država. Njima se sada pridružuje 10 Belinkinih poduzeća s 645 zaposlenih u tri države. Helios će ovim pripajanjem bitno unaprijediti svoj tržišni položaj u Sloveniji, ali i u inozemstvu, naročito na području jugoistočne Europe i Rusije. U ovoj godini će Grupa Helios prema planu ostvariti 290 milijuna eura prihoda, a pripajanjem Belinke ti će se prihodi povećati na približno 360 milijuna eura. Helios će tako napredovati i nekoliko mjesta na svjetskoj ljestvici najvećih proizvođača premaza na kojoj se trenutno nalazi na 36. mjestu, dok ga u Europi uvrštavaju unutar 14 najvećih.

Helios je u proteklim godinama ostvario nekoliko važnih preuzimanja. Ako brojimo samo najveća, u svoju Grupu je uveo Color iz Medvoda u Sloveniji, Chromos boje i lakove iz Zagreba, Zvezdu iz Gornjega Milanovca u Srbiji te Odilak iz Rusije. Razvojem svojih poduzeća i strateškim preuzimanjima te osnivanjima novih poduzeća u proizvodnoj, ali i u trgovinskoj djelatnosti, prije svega jasnom vizijom Helios već godinama učinkovito prati aktualne trendove u okviru industrije premaza za koju su značajni intenzivna globalizacija i oštra međunarodna konkurencija. Svoj položaj u Sloveniji je nakon preuzimanja Colora dodatno potvrdio kupovinom trgovinskog poduzeća Mavrica. Međutim, iako je po statistikama u međunarodnim razmjerima više od 50 posto preuzimanja neuspješno, sva poduzeća koja su se do sada pridružila Grupi Helios posluju uspješno.

Očekivanja predsjednika uprave Heliosa Uroša Slavinca, koji je dioničarima na skupštini predstavio razloge za pripajanje, glede buduće integracije Belinke u Grupu su optimistična. Belinkin proizvodni program se djelomično poklapa s Heliosovim, ali prije svega se s njim dopunjuje. Pripajanje će omogućiti sinergiju na više područja, prvenstveno pri dosezanju veće razine ekonomije obujma, jedinstvenog nastupa na određenim područjima i poboljšanju tržišnog položaja na ključnim tržištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpuštanja radnika nisu predviđena. Helios, radi svog širenja i razvojnih planova, već sad ima teškoća pri nalaženju odgovarajućih novih kadrova.

Za razvoj Grupe Helios u budućnosti će posebno važan biti jak razvojni odjel koji je organiziran na razini Grupe te će u suradnji s fakultetima i institutima razvijati najmodernije tehnologije i one skupine proizvoda koje su zajedničke većem broju članica Grupe.

Uprava Heliosa, u kojoj će kao jedan od dva potpredsjednika odsad sudjelovati dosadašnji predsjednik uprave Belinke Branko Paš, morat će prema predviđanjima dosta napora uložiti u poboljšanje poslovanja beogradske Duge, čiji je većinski vlasnik Belinka postala prije dvije godine. Poduzeće koje zapošljava 54 posto svih Belinkinih zaposlenika danas nije u tako dobrom položaju kao što je bilo nekad, ima solidan proizvodni program i tržišni položaj te, u suradnji sa Zvezdom-Helios koja posluje sve bolje, sve mogućnosti za učinkovitu integraciju u Grupu Helios.

Helios svojim dioničarima već godinama ostvaruje razmjerno visoke i stabilne prinose, a činjenica da je dosadašnji većinski vlasnik Belinke ujedno i najveći pojedinačni vlasnik Heliosa je pridonijela ostvarenju zamisli o jakom stupu industrije premaza pod okriljem Skupine Helios. Ostvarenje te zamisli će, kako predviđaju uprave oba društva, dugoročno donijeti dobrobit svima - zaposlenicima, kupcima i vlasnicima.

Uprave Heliosa i Belinke su dioničarima na skupštinama iznijeli rezultate koje su društva ostvarila u prethodnoj poslovnoj godini. U Heliosu su čisti prihodi od prodaje dosegli 259 milijuna eura, čista dobit se povećala za šest posto, na 13 milijuna eura, čista dobit u prihodu od prodaje je narasla za 5,1 posto, a donos na kapital je iznosio 11,6 posto. Dioničari Heliosa su potvrdom podjele dobiti za poslovnu godinu 2006., na skupštini potvrdili i visinu dividende koja će iznositi 12,4 eura bruto po dionici, visinu nagrada za upravu u vrijednosti oko 168 tisuća eura te nadzorni odbor u vrijednosti oko 64 tisuće eura.

Dioničari oba društva su na skupštini podijelili i razrješenja upravama i nadzornim odborima za prethodnu poslovnu godinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara