Donirajte krv, George Bush dolazi u Zagreb

Donirajte krv, George Bush dolazi u Zagreb

HRVATSKA, prvenstveno Zagreb, u narednih će se nekoliko tjedana susresti s velikim mjerama osiguranja koje prethode posjetu američkog predsjednika Georga W. Busha. Iako je posjet najavljen prije samo nekoliko dana, putovanja predsjednika planiraju se i do nekoliko mjeseci unaprijed, a sve je popraćeno višetjednim provjerama sigurnosti.

U američkoj tajnoj službi koja se brine za predsjednikovu sigurnost zaposleno je 3200 specijalnih agenata, 1300 specijalaca u civilu i više od 2000 raznog osoblja koje se također brine o sigurnosti predsjednika. Ti brojevi su neznatni ako se usporede s onima koji su uključeni u organizaciju puta. U organizaciju bude uključeno oko 60 tisuća, što američkih, što agenata drugih država, a ruta kretanja je odavno provjerena od strane američke sigurnosti. Rute kretanja, kojima će Bush proći, nadziru se svakodnevno do odlaska predsjednika. Tu su također i dva alternativna puta kretanja koja se koriste u slučaju da nešto na onom glavnom nije u redu.

Provjere, blokada prometa, problemi s telekomunikacijama...

Kada je Bush bio u posjeti Senegalu, djelatnici američke Tajne službe provjeravali su hotele, kafiće i noćne klubove u gradu, a takve provjere mogu se očekivati i u Zagrebu. Vrlo je vjerojatno da su provjere već počele, jer nitko ne može biti siguran tko su civilni djelatnici američke tajne službe. U mnogim zemljama koje je Bush već posjetio, njegovom posjetu prethodila su masovna ispitivanja onih koji već imaju policijski dosje. Na dan njegova posjeta zatvorene su sve glavne prometnice, kao i zračni prostor. Mogući su i problemi s telekomunikacijama jer Bushevo osiguranje treba više od 400 telefonskih linija istovremeno.

U organizaciju puta uključene su Uprava za posebne poslove sigurnosti MUP-a, Sigurnosna obavještajna agencija te Vojno sigurnosno obavještajna agencija. Konačni sigurnosni plan posjeta utvrđuje se nakon što pripadnici američkih sigurnosnih službi, kao i onih hrvatskih, utvrde lokaciju posjeta i rutu kretanja. Tu prethodnicu čini između 600 i  800 pripadnika američkih službi sigurnosti.

Osigurati zalihe krvi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno da prema planu sigurnosti sve bolnice moraju imati veće zalihe krvi određenih krvnih grupa u slučaju da zatrebaju predsjedniku ili članovima obitelji, a također dežurne će biti i liječničke ekipe koje ranije prolaze sigurnosne provjere. U slučaju da će Bush odsjesti u jednom od zagrebačkih hotela i tamošnje zaposlenike očekuju mnoge provjere. Sve počinje provjerom hotela od strane agenata nekoliko dana ranije, da bi se završilo temeljitom provjerom menija, posluge i kuhara.

Ulice Zagreba očekuje prometni kolaps. Na ruti kojom predsjednik prolazi obvezno je varenje šahtova kao i zabrana parkiranja, a ukoliko netko ipak uspije proći sve mjere osiguranja i približiti se predsjedniku Amerike tu su specijalci snajperisti da ga zaustave. Oni su, pak, posebno obučeni, tako da ih građani mogu teško zamijetiti.

Zračni prostor bit će zatvoren i nekoliko sati prije dolaska zrakoplova kojim iz Bukurešta stiže George Bush.

J.T.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara