Donjoposavski HNS za očuvanje hrvatskih korablja u Čigoču

OGRANAK Hrvatske narodne stranke (HNS) sisačke Donje Posavine danas je u Europskom selu roda u Čigoču kod Siska pokrenuo inicijativu za donošenje nacionalnog programa obnove hrvatskih korablja u tom mjestu u Parku prirode "Lonjskom polju".

Kako je u ime poticatelja na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo predsjednik područnog ogranka HNS-a i nositelj seoskog turizma "Stara hiža" u Čigoču Zvonko Rastovac, vlasnici 15 hrvatskih korablja, drvenih kuća jedinstvene graditeljske baštine, koje je država proglasila zaštićenim kulturnim spomenicima, traže od Vlade i Hrvatskog sabora da donesu nacionalni program koji će spriječiti propadanje te vrijedne kulturne baštine.

U ime vlasnika korablja i Čigočana Rastovac je podsjetio da je Euronatur 1994. mjesto Čigoč proglasio prvim Europskim selom roda u Europi i da je tada država 15 drvenih kuća u mjestu, hrvatskih korablja, proglasila zaštićenim kulturnim spomenicima. "Država je zabranila da se ti stari objekti ruše ili preuređuju, ali do sada ništa nije dala za njihovu obnovu i većina će ih se, ako država hitno ne pomogne, srušiti od zuba vremena, a Čigoč i Hrvatska ostat će bez vrijedne graditeljske baštine", rekao je Rastovac.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je da "vlasnici hrvatskih korablja ne mogu sami obnavljati zaštićene kuće po restauratorskim pravilima jer je riječ uglavnom o ljudima starijima od 60 godina, slabijeg imovnog stanja, s malim mirovinama ili socijalnim slučajevima". Rastovac je pozvao vlasti grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, sisačku i županijsku turističku zajednicu, mjerodavna ministarstva i saborske zastupnike da pomognu u očuvanju hrvatskih korablja u Čigoču i sisačkoj Posavini te da se tako očuva to narodno blago i graditeljski identitet tog kraja i njegovih stanovnika.

Predsjednik sisačke Podružnice HNS-a Josip Andučić podupro je inicijativu Čigočana, pozvavši i ostale političke stranke u tom kraju da ju podupru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara