dopis ministra vlahušića zdravstvenim ustanovama u vezi sa štrajkom liječnika

Ministarstvo zdravstva poslalo je danas dopis svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj u povodu štrajka liječnika i stomatologa u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), u kojem se ističe da ´provođenje štrajka u obliku odugovlačenja rada i opstrukcije rada nije zakonit oblik provođenja štrajka´ te da je takvo ponašanje ´teža povreda radne dužnosti koja za sobom može povući posljedice otkaza ugovora o radu´.

U dopisu se, uz ostalo, navodi da je ´organiziranje i sudjelovanje u štrajku, sukladno odredbama Zakona o radu i Temeljnog kolektivnog ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, dopušteno´, da je ´štrajk prekid rada´, no da ´provođenje štrajka u obliku odugovlačenja rada i opstrukcije rada nije zakonit oblik provođenja štrajka´.

´Posebno se ne smije ometati ostale kolege i radnike, koji nisu u štrajku, u njihovom radu´ i ´takvo ponašanje predstavlja težu povredu radne dužnosti koja za sobom može povući posljedice otkaza ugovora o radu´, stoji u dopisu kojeg je potpisao ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Kako se ističe, ´štrajk se ne smije organizirati i provoditi na mjestima gdje se pruža zdravstvena zaštita jer se na taj način ograničavaju druga ustavna prava, a posebno pravo na zdravstvenu zaštitu´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Vlahušić u dopisu navodi i da je ´pozivanje pacijenata da se solidariziraju s liječnicima i stomatolozima u štrajku, odnosno da ne dolaze u zdravstvene ustanove, zlouporaba prava na štrajk od strane organizatora štrajka´ jer se ´poziv na štrajk može uputiti samo svom članstvu i simpatizerima´.

Također navodi da ´bolnice sklapaju s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) ugovore o pružanju zdravstvenih usluga koje su dužne provoditi u cijelosti´ što ´znači da se mora organizirati obavljanje svih poslova sukladno navedenim ugovorima. Ravnatelji mogu sa štrajkaškim odborom HLS-a unutar zdravstvene ustanove dogovoriti koji su to poslovi koji se ne smiju prekidati´, dodaje se u dopisu.

´Uprave zdravstvenih ustanova i voditelji ustrojbenih jedinica zdravstvenih ustanova dužni su voditi dnevnu evidenciju o liječnicima i stomatolozima koji su u štrajku, te zbirne podatke redovito dostavljati Ministarstvu zdravstva i Uredu državne uprave-Službi za društvene djelatnosti nadležnoj za poslove u županiji´, naglašava ministar Vlahušić.

Ministar zdravstva podsjetio je i da će svim sudionicima štrajka biti umanjena plaća za vrijeme provedeno u štrajku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara