Dopremljene umjetnine za izložbu "Dora Maar i Picasso"

U Klovićeve dvore u Zagrebu popodne su iz Pariza dopremljeni gotovo svi izlošci za veliku izložbu "Dora Maar i Picasso dodir pogledom" koja se otvara 30. rujna. L

Izlošci su vlasništvo Muzeja "Picasso" u Parizu, a kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Anne Baldassari, ujedno i voditeljica zbirke toga muzeja.

Izložba obuhvaća 380 radova nastalih od 1935. do 1945., od toga je osamdesetak Picassovih originala, crteža, ulja i grafika, a ostalo su fotografije Dore Maar, koja je pratila nastanak djela velikoga majstora.

Kustosica izložbe Baldassari je izrazila zadovoljstvo prostorom Klovićevih dvora, dodavši kako je izložba vrlo zahtjevna, te se nada kako će ona uspjeti, zahvaljujući ljepoti izložbenog prostora. Dodala je kako je izložbenu koncepciju temeljila na prostoru Klovćevih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin je izrazila zadovoljstvo što se uskoro može postavljati ta vrijedna izložba, istaknuvši kako izložbu prati i vrlo jako osiguranje, jer je riječ o neprocjenjivim djelima. Dodala je kako se tom izložbom kao i izložbom Hrvatska renesansa, koja je 28. kolovoza nakon Pariza otvorena u Zagrebu, i glavni hrvatski grad, a i Klovićevi dvori upisuju na europski kulturni zemljovid.

Naglasila je kako je politika Klovićevih dvora nastojati priređivati, a isto tako i ugošćivati velike i vrijedne izložbe, o čemu upravo svjedoče Hrvatska renesansa i danas najavljena izložba "Dora Maar i Picasso - dodir pogledom".

Ime Dora Maar je skraćenica za Henriette Theodora Markovitch. Otac joj je bio Hrvat, a majka Julie Voisin Francuskinja iz Toursa.

(Hina) xatod ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara