Dopunsko osiguranje više neće pokrivati troškove lijekova

PRIJEDLOG novog Zakona o zdravstvenom osiguranju da dopunsko zdravstveno osiguranje više ne pokriva troškove lijekova, izbacuje najskuplju stavku zbog koje građani, a posebno umirovljenici, uopće plaćaju dopunsko osiguranje, upozorila je danas predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek.

Ministarstvo zdravstva u petak je sindikatima predalo prijedloge zakona koji su temelj zdravstvene reforme, a sindikalci bi se o tome uskoro trebali očitovati.

Avberšek je Hini rekla da se prijedlogom novog zakona prava iz dopunskog osiguranja zapravo smanjuju jer će police od 50 kuna za umirovljenike i 80 kuna za ostale osiguranike pokrivati samo dijagnostiku i bolničko liječenje.

Upitno je koliko će građani ubuduće imati koristi od svojih uplata, a možda je to i prvi korak ka ukidanju dopunskog zdravstvenog osiguranja, kaže Avberšek.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravila je odustajanje Vlade od najave o sudjelovanju građana u plaćanju 15 posto zdravstvenih usluga, kao i vraćanje nekih prava koja su nedavno bila ukinuta.

Tako će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ponovno snositi troškove prijevoza za osobe koje se liječe izvan mjesta stanovanja na udaljenosti iznad 40 kilometara, dok će za djecu taj prijevoz biti besplatan bez obzira na udaljenost.

Prijedlog novog Zakona o zdravstvenom osiguranju također predviđa uvođenje dvaju lista lijekova - osnovne na kojoj bi se našli lijekovi najnižih cijena, koju bi u cijelosti plaćao HZZO, te dopunske sa skupljim lijekovima, za koje bi pacijenti plaćali nadoplatu.

Predviđene su i kaznene odredbe kojima se, među ostalim, predviđa kazna od 8.000 do 15.000 kuna za pacijenta koji se ne pridržava uputa za liječenje ili ako u roku tri dana nakon početka bolesti o svom stanju ne izvijesti liječnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara