DORH ima sve više indicija i protiv Mirjane Sanader?

Foto: Index

DRŽAVNO odvjetništvo navodno ima sve više indicija da je Mirjana Sanader koristila svoj utjecaj na supruga kako bi osobno profitirala kroz razna formalna i prikrivena sponzorstva kojima se pomagalo njenom arheološkom radu i njoj osobno, otkriva današnji Nacional prema čijim je informacijama Mirjana Sanader utjecala na supruga i u većem broju privatizacija te tako sudjelovala u odlukama kojima je oštećen državni proračun.

Kao primjer Nacional navodi da je, kako tvrdi njihov izvor iz Hrvatskog fonda za privatizaciju, Mirjana Sanader presudila o vlasniku Regeneracije Zabok. Doznaju i kako se više kandidata u borbu za kupovinu državnih tvrtki pozivalo upravo na nju, a kasnije su joj ta lobiranja plaćali kroz javna ili prikrivena sponzorstva za arheološka iskapanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH navodno sumnja da je upravo Mirjana Sanader sudjelovala u otvaranju bankovnih računa svog oca u inozemstvu te da je i ona odlučivala kako će se raspodijeliti novac iz crnog fonda HDZ-a, kao i da je malo vjerojatno da nije znala da je dio opljačkanog novca završio na računima njihovih kćeri.

Nacional je prije oko godinu dana objavio priču o arheološkim istraživanjima za koje je Mirjana Sanader od Hrvatskih autocesta dobila novac. Od 2003. do 2010. godine na arheologiju je utrošeno više od pola milijarde kuna. Jedan od posljednjih slučajeva izvlačenja novca iz HAC-a za arheologiju dogodio se 30. lipnja 2009. godine, samo dan prije nego što je Ivo Sanader pobjegao s premijerske funkcije. Naime, ministar kulture Božo Biškupić s bivšim je predsjednikom uprave HAC-a Juricom Prskalom potpisao dva ugovora kojima HAC za arheološka istraživanja u 2010. godini mora platiti vrtoglavih 103 milijuna kuna. Tada je bilo zanimljivo što su iz Ministarstva kulture uporno tvrdili kako je sve napravljeno po zakonu i kako nitko nije ni za što kriv, no HAC je poslao priopćenje kako odustaje od svih ugovorenih troškova za arheološka istraživanja.

DORH je navodno pokrenuo i istragu o stotinama milijuna kuna koje je HAC godinama plaćao za arheološka istraživanja na trasama predviđenim za gradnju cesta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara