DORH: Nije bilo osnova za puštanje Budiše iz pritvora

SLUČAJ Vinka Budiše potresa hrvatsko pravosuđe proteklih nekoliko dana, a čini se kako mu se tako brzo ne nazire kraj.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske podnijelo je jučer zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv pravomoćnog rješenja Županijskog suda u Gospiću kojim se zatvoreniku Vinku Budiši prekida izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 32 dana te se privremeno otpušta iz zatvora u Gospiću.

U Zahtjevu za zaštitu zakonitosti istaknuto je kako u ovom slučaju nije bilo osnova za donošenje rješenja o prekidu izdržavanja kazne, pa se to rješenje temelji na pogrešnom shvaćanju razloga o prekidu izdržavanja kazne zatvora, stoji u priopćenju DORH-a.

Podsjetimo, gospićki sudac Branko Milanović, koji se "proslavio" oslobađajućom presudom u slučaju tužbe za silovanje 28-godišnje američke košarkašice Ilishe Jarett pri čemu je gospićkog tajkuna Josu Mraovića proglasio nevinim izjednačivši guranje prsta u anus s rukovanjem, ovaj put je šokirao javnost pustivši osuđenog ubojicu na jednomjesečni dopust.

Vinko Budiša Mrki, koji je pravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora za ubojstvo 19-godišnjeg Milenka Đekića hicem u potiljak, viđen je kako šeće Splitom i obilazi gradske ugostiteljske objekte. Milanović ga je pustio na jednomjesečni dopust  navodno zbog dolaska kćeri iz Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanovićeva odluka upitna je i iz razloga što 44-godišnji bivši specijalac iza sebe već ima povijest bjegunca.

Naime, zbog pogoršanja zdravlja prouzročenog PTSP-om, Županijski sud u Splitu mu je odobrio jednu odgodu izdržavanja kazne, no u lipnju prošle godine odbio je njegov zahtjev za još jednom odgodom i uputio ga na izdržavanje kazne.

Umjesto u zatvor, Budiša je otišao u zagrebačku psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan, odakle je nestao. Nešto kasnije uhvaćen je na slovenskoj strani graničnog prijelaza s Hrvatskom u Bregani i prepraćen u zagrebački Okružni zatvor u Remetincu.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara