Doris Pack: HSP može u Vladu

AKO Ivo Sanader bude prisiljen i ako ne bude imao drugih mogućnosti, tada će sastaviti vladu s HSP-om, i to samo ako ta stranka ispuni uvjete koje Hrvatska mora ispuniti na putu u EU, rekla je Doris Pack, predsjednica Odbora za jugoistočnu Europu u Europskom parlamentu.

Komentirajući nedjeljne parlamentarne izbore, D. Pack je u razgovoru za "Večernji list" rekla da su se HDZ i Ivo Sanader razvili u modernu konzervativnu proeuropsku stranku. Budući da niti jedna stranka u Hrvatskoj nije protiv Europe, promjena vlasti ne znači promjenu vanjskopolitičke orijentacije zemlje, istaknula je Pack.

Potvrdila je da se često čuje sa Sanaderom, no odbila je špekulacije da vjerojatnom budućem hrvatskom premijeru daje savjete o vođenju koalicijskih pregovora.

Pack je izrazila sumnju da je netko iz Europske komisije upozorio na moguće sankcije ako HDZ uđe u koaliciju s ekstremnim strankama. Smatra da Hrvatskoj treba dati priliku da promisli o rezultatima izbora i da izabere najbolju mogućnost.

Predsjednica Odbora za jugoistočnu Europu povjerila se kako ju je danas nazvao jedan uzrujani Hrvat iz Pule te joj prebacio što se prema Hrvatima ponaša kao prema majmunima, a prema Hrvatskoj prema koloniji. Takvo vrijeđanje Pack je odbacila, istaknuvši da Hrvate smatra ravnopravnim europskim narodom te da je uvijek pokušavala biti od pomoći Hrvatskoj.

Prema procjeni Doris Pack Hrvatska će u EU ući 2009. godine zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, iako je svima obećano da će to biti 2007.

M. Rožić: Glasine da nas ne želi svijet šire se iz HDZ-a

Potpredsjednik HSP-a Miroslav Rožić smatra da je potpuna neistina da se međunarodna zajednica protivi da HSP uđe u novu vladu te da se te dezinformacije šire iz HDZ-a. Vjeruje da se radi o ucjenjivanju njegove stranke.

Uspoređujući HSP s drugim ekstremno desnim strankama, Rožić kaže da su oni u HSP-u prava mala djeca. Podsjeća kao se Sanader za vrijeme predizborne kampanje slikao s Berlusconijem, demonstrirajući njegovu naklonost. Rožić podsjeća kao je talijanski premijer na zgražanje međunarodne zajednice izjavio da Mussolini nije činio ratne zločine.

Rožić kaže da HSP nema ništa protiv toga da Srbi budu u vladi, ali su protiv toga da Vladi bude SDSS, jer prema procjenjuju da je to nacionalistička radikalna stranka.

Na pitanje što mu najviše meta u politici HDZ-a, Rožić odgovara da je to vanjska politika. Smatra  da će HDZ voditi proameričku vanjsku politiku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara