Dostignuća u astronomiji omogućuju bolji rad oftalmolozima

TEHNOLOŠKA dostignuća u astronomiji omogućuju znanstvenicima da vide pojedinačne stanice mrežnice ljudskog oka, čime se bitno poboljšava sposobnost liječnika da rano dijagnosticiraju bolesti oka poput glaukoma i spriječe gubitak vida.

Tehnologija zvana adaptivna optika omogućuje astronomima promatranje udaljenih zvijezda pomoću zemaljskih teleskopa na otočju Havaji gotovo jednako dobro kao i pomoću svemirskog teleskopa Hubble. Adaptivna optika zapravo je računalni sustav koji stalno mjeri lom zraka svjetlosti i zatim ih automatski ispravlja. Time se uklanja distorzija izazvana Zemljinom atmosferom.

Donald T. Miller i Larry Thibos, profesori na Odsjeku za optičke znanosti Sveučilišta Indiana u Bloomingtonu prilagodljivu optiku primjenjuju na problem uklanjanja učinka distorzije pacijentova oka kako bi mogli pregledavati žive stanice mrežnice oka, ističe se u priopćenju Američkoga društva za promicanje znanosti.

Njihovi iznimno kvalitetni uređaji za pregled mrežnice mogli bi se usporediti s astronomskim teleskopima, a stanice mrežnice sa zvijezdama u svemiru. Pacijentovo bi se oko u tom slučaju moglo usporediti sa Zemljinom atmosferom zato što se stalno mijenja i onemogućuje jasno fokusiranje na mrežnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Oko je osrednji optički uređaj u usporedbi s onima koje danas rabe oftalmolozi i znanstvenici´, objašnjava profesor Thibos. ´Oko je slabije u usporedbi s njima jer je građeno od biološkog materijala, raste i stalno se mijenja, u njemu se zrake često lome, a s godinama postaje sve lošije´.

Profesor Thibos načinio je uređaj nazvan okularni aberometar koji mjeri optičke aberacije u oku bilježenjem pogrešaka u valovima zraka koje se reflektiraju s mrežnice, a prof. Miller je razvio tehnologiju koja ispravlja te pogreške kako bi se s mrežnice dobila slika visoke rezolucije. Njihov se kombinirani uređaj još ne rabi u bolnicama, a oni tvrde da se u ovome trenutku u svijetu razvija oko pet sličnih operativnih sustava.

Kad ta oprema bude dostupna liječnicima, oni će moći jasno vidjeti pojedinačne stanice mrežnice i utvrditi jesu li one zdrave ili bolesne, umjesto da čekaju pojavu vidljivih simptoma bolesti mrežnice, a to je često trenutak kad je gubitak vida neizbježan.

U slučaju glaukoma, problem je odumiranje stanica u vidnom živcu, a liječnici to mogu utvrditi tek kad one zaista odumru. Razvoj glaukoma može trajati i do deset godina, a rana dijagnoza omogućila bi njegovo lakše liječenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara