dovršeno prikupljanje potpisa u općini omišlju zbog projekta ´družba adria´

Peticiju ekološke udruge Eko Kvarnera kojom se traži neovisni nadzor projekta ´Družba Adria´, te izradba studija o utjecaju na okoliš na području općine Omišlja potpisalo je ukupno oko 3600 građana.

Od toga 2100 je stanovnika omišaljskog područja, te 1500 građana iz ostalih krajeva Hrvatske, doznaje se od predsjednika Inicijativnog odbora udruge Eko Kvarnera Vjerana Piršića.

Istaknuo je da u općini Omišlju danas završava potpisivanje peticije, a još tjedan dana peticiju će moći potpisati pomorci i oni koji imaju nekretnine na omišaljskom području, a žive u ostalim krajevima Hrvatske.

Vjeran Piršić je najavio da će se udruga Eko Kvarner danas dogovoriti o sljedećim postupcima, a primarni cilj joj je uručiti prikupljene potpise s peticijom predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također je rekao da su mnogobrojni stručnjaci ponudili suradnju u izradbi Studije utjecaja na okoliš i za druge inicijative udruge Eko Kvarnera.

Projektom ´Družba Adria´ stizala bi nafta iz Rusije naftovodom do naftovodnog terminala u Omišlju. Uključeno je šest zemalja, a u prvoj fazi prevozilo bi se pet milijuna tona nafte, a kasnije 15 milijuna tona na godinu.

Ekološke udruge u Hrvatskoj usprotivile su se tom projektu na predloženi način, upozoravajući na opasnost od ispuštanja balastnih voda u more iz tankera koji bi prevozili naftu, moguće ekološke izgrede u Jadranu, te općenito na štetno djelovanje na turizam u Kvarneru.

Predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić istaknuo je da hrvatska vlast nema mandat za ´tako opasan infrastrukturni zahvat s takvim ekološkim problemima i mogućim pogubnim utjecajem na lokalno gospodarstvo, a posebice turizam´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara