Dow Jones probio plafon od 11.000

DOW JONES Industrial Average, najpoznatiji indeks vrijednosti dionica na njujorškoj burzi, danas je dosegao brojku od 11.000.

Nedugo iza 19 sati po hrvatskom vremenu, Dow Jones je imao vrijednost od 11.003,50.

Dow Jones je posljednji put iznad te brojke bio 13. lipnja 2001. godine. Nakon tog dana je vrijednost dionica nastavila padati zahvaljujući recesiji izazvanoj masovnom propašću "dot com" tvrtki i napadima 11. rujna.

Dow Jones se danas isto tako približio rekordnoj vrijednosti od 11.750,28 koju je bio postigao 24. siječnja 2000. godine.

Recesija koja je obilježila posljednju godinu Clintonove, i prve godine Bushove administracije se odrazila općim trendom pada vrijednosti dionica, tako da je Dow Jones u listopadu 2002. godine imao vrijednost od 7149,97 - najnižu u 21. stoljeću. Tek tada je počeo blagi oporavak koji traje i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dow Jones se plafonu od 11.000 približio u ožujku prošle godine, ali ga nije uspio prijeći, a kasnije su dionice na burzi bile pogođene problemima s povećanjem cijena nafte.

No, većina ekonomista drži da današnjem događaju - za koji su najviše zaslužni iznenađujuće povoljni brokerski izvještaji o tvrtki "General Motors" - ne treba pridavati preveliku važnost, jer on predstavlja samo očekivanu posljedicu trendova koji su već odranije prisutni u američkoj ekonomiji.

Dio njih, doduše, tvrdi da je njime probijena važna "psihološka barijera", odnosno da će predstavljati značajno ohrabrenje vlasnicima malih tvrtki, kao i potrošačima.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara