Dow Jones probio plafon od 13.000 bodova

DANAS UJUTRO PO LOKALNOM, a popodne po hrvatskom vremenu, Dow Jones Industrial Average, najpoznatiji indeks vrijednosti dionica za američkim burzama je po prvi put, i nakon dugo iščekivanja, prešao psihološku granicu od 13.000 bodova.

Dow Jones je do podneva narastao za 64,76 bodova odnosno 0,50 %, te se zaustavio an vrijednosti 13.018,70. Iako je u prošlosti njujorška burza nakon probijanja takvih plafona imala običaj vraćati se ispod tih vrijednosti, to se u prvih pola sata još nije dogodilo, te je DJIA još uvijek bio iznad 13.000.

Probijanje te psihološke barijere je dojmljivo kada se uzme u obzir da je između probijanja plafona od 12.000 i 13.000 bodova proteklo samo 129 radnih dana. Usporedbe radi, od probijanja plafona od 11.000 do probijanja plafona od 12.000 bodova je moralo proteći gotovo sedam i pol godina.

Razlog za to je, doduše, recesija izazvana kolapsom "dot-com" tvrtki u posljednjoj godini Clintonove administracije, kao i kasnijim aferama vezanim uz "Enron" i napadima 11. rujna.

Kao razlog za današnji rast dionica financijski analitičari navode izvješća vodećih tvrtki o poslovnim rezultatima koji su iznenađujuće bolji od očekivanih, pri čemu se najviše ističe proizvođač bezalkoholnih piča Pepsi Co., proizvođač građevinskog silikona Corning i proizvođač zrakoplova Boeing.

Istovremeno je dolar danas zabilježio rekordno nisku vrijednost u odnosu na euro, te se jedan euro može nabaviti za 1,3664 dolara.

Poslovne analitičare, s druge strane, brine mogućnost pojave inflacije koju bi mogao potaći rast cijena goriva, odnosno nafte, koji se bilježi posljednjih mjeseci. Danas je cijena barela sirove nafte dosegla razinu od 65,05 dolara.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara