Dr. Povrzanović ponovno na čelu donorske mreže

Dr. Igor Povrzanović ponovno je na večerašnjoj skupštini izabran za predsjednika Hrvatske donorske mreže (HDM) koja već pet godina promiče davalaštvo organa radi transplantacije na području cijele Hrvatske.

Povrzanović je naglasio kako je HDM svoje aktivnosti započeo promicanjem darivanja organa, dok se danas bavi edukacijom na području prikupljanja organa, poučavanjem o moždanoj smrti, tretmanom davatelju organa te promicanjem transplantacijske medicine uopće.

Prema njegovim riječima u Hrvatskoj je lani na području presađivanja bubrega ušteđeno 24 milijuna dolara u odnosu na troškove dijaliziranih pacijenata, a posebno se s ponosom osvrnuo na povećanje broja ekplantiranih organa na području Istre.

Dr. Vesna Kerhin-Brkljačić iz Republičkog referalnog centra za transplantaciju rekla je kako je lani bila 71 dojava mogućeg donora organa, no samo njih 41 postalo je donorima. Po njezinim riječima 30 ´neiskorištenih´ donora rezultat je odbijanja obitelji i to u 16 slučajeva, dok se u 14 slučajeva radilo o nekvalitetnim i nepodobnim organima za primatelja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Više od 100 transplantiranih organa u zemlji tijekom prošle godine dosadašnji je najveći uspjeh hrvatske transplantacijske medicine, a što je ujedno zasigurno rezultat djelovanja i aktivnosti Hrvatske donorske mreže´, zaključila je Kerhin-Brkljačić.

Govoreći o budućem radu predsjednik HDM-a Igor Povrzanović založio se da se u Hrvatskoj osnuje ´Croatiatransplant´, nacionalna agencija za prikupljanje organa s vlastitim proračunom, stručnjacima te 24-satnim otvorenim telefonom.

Za potpredsjednika HDM-a izabran je dr. Zdenko Mitar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara