Dragan Primorac postao prvi veleposlanik američkog sveučilišta Penn State

Dragan Primorac postao prvi veleposlanik američkog sveučilišta Penn State

Foto: FAH

ODLUKOM vodstva američkog Sveučilišta Penn State, Dragan Primorac imenovan je veleposlanikom toga sveučilišta i ponio je “titulu” Global Ambassador of the Penn State University. 

Time je postao prvom osobom u povijesti ovog Sveučilišta osnovanog 1855. s tom  titulom. Odluku o imenovanju priopćio je prorektor Sveučilišta Penn State, Michael Adewumi,  zadužen za Global Programs te istaknuo da će na svečanoj ceremoniji 29.veljače ove godine predsjednik Sveučilišta Eric J. Barron osobno Primorcu uručiti odluku o imenovanju.

Penn State Sveučilište je osnovao Guverner James Pollock 1855. godine i ubraja se u 10-tak najvećih američkih sveučilišta. U 24 kampusa, na njemu trenutno studira više od 100.000 studentata. Godišnji proračun Sveučilišta Penn State iznosi ok 34 milijarde kn (za usporedbu Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH raspolaže s godišnjim budžetom od oko 11 milijardi kn).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveučilište Penn State  raspolaže i s najvećom aktivnom mrežom bivših studenata u SAD-u (Alumni), s više od 170 000 aktivnih članova, a čine je dobitnici Nobelove nagrade, članovi američkog Senata i Kongresa, guverneri, suci Vrhovnog suda SAD-a, te čelnici brojnih država. Zanimljivo je da su i otac i brat bivše američke državne tajnice i kandidatkinje za predsjednicu SAD-a, Hillary Rodham Clinton, Hugh Rodham i Hugh Rodham mlađi, završili Sveučilište Penn State.

U izjavi povodom imenovanja Primorca, prorektor Sveučilišta Penn State, Michael Adewumi je istaknuo: “Prof. Primorac je naš profesor već niz godina, iznimno je uspješan stručnjak s velikom međunarodnom reputacijom koji daje snažnu potporu edukaciji mladih. Počašćen sam što je prihvatio našu ponudu, a nakon imenovanja Primorca našim prvim veleposlanikom, tijekom 2016. godine Sveučilište će ovu titulu dodijeliti još petorici osoba iz reda najuglednijih članova našeg društva.

Dragan Primorac hrvatski je liječnik (pedijatar), forenzičar, genetičar i političar. Dužnost hrvatskog ministra znanosti, obrazovanja i sporta obnašao je od 2003. do 2009. godine. Jedan je od utemeljitelja forenzičke DNA analize u Hrvatskoj i među prvim znanstvenicima u svijetu koji su primijenili DNA analizu u svrhu identifikacija žrtava rata pronađenih u masovnim grobnicama.
Profesor je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, doktorskom Studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te „adjunct“ profesor na američkom Sveučilištu Penn State.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara