drama i roman Dražana Gunjače osvojili književne nagrade u Italiji

Drama "Balkanski rulet" hrvatskog književnika iz Pule Dražana Gunjače ovih je dana nagrađena na međunarodnom literarnom natjecanju "Nagrada 'Anguilara Sabazia'grad kulture 2003" u Italiji, a za istu je dramu ranije osvojio i talijansku nagradu za kazalište "Il Viaggio Infinito 2003".

"Balkanski rulet" objavljen je prvi put u Hrvatskoj krajem prošle godine, a u Italiji početkom ove godine. Riječ je o antiratnoj drami protkanoj crnim humorom čija se radnja zbiva u Puli 1991. godine.

Kroz dijalog glavnih likova - dvojice prijatelja, oficira JNA, jednoga srpske, a drugoga hrvatske nacionalnosti, raspravlja se o smislu rata, ali i života uopće na području gdje čovjek može preko noći ostati ne samo bez obitelji već i bez domovine.

Za razliku od inozemnog uspjeha, drama je u Hrvatskoj javnosti gotovo nepoznata, kaže Gunjača, iako je prva naklada već rasprodana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gunjača je prošle godine nagrađen i na međunarodnom natjecanju "Satyagraha 2002" u Italiji za roman "Balkanski rastanci", i to zbog promicanja mira kroz književno djelo. Roman je dosad objavljen u Njemačkoj, Australiji i SAD-u, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Roman "Balkanski rastanci" prati zbivanja tijekom Domovinskoga rata od 1991. do 1994. godine i kroz ljudske sudbine govori o apsurdnosti rata.

(Hina) ntk ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara