Dramatičan rast broja imigranata u Sjedinjenim Državama

BROJ imigranata u Sjedinjenim Državama dramatično je porastao s 1,4 milijuna u svakoj od zadnje dvije godine, od kojih je oko pola milijuna bilo ilegalnih, objavljeno je u srijedu u jednom izvješću.

Savez za reformu američke imigracije (FAIR) izvijestio je da će, ukoliko se ništa ne izmijeni, ovo desetljeće zabilježiti najveći val imigracije u Sjedinjene Države u njezinoj povijesti, s predviđenih 45 milijuna imigranata ili 14 posto ukupnog stanovništva 2010.

Izvješće FAIR-a kaže da imigracija u SAD nije povezana s potrebama zemlje za radnom snagom kao ni s ekonomskim stanjem. Unatoč slabom američkom gospodarstvu i rastu nezaposlenosti od 2000., kaže FAIR, imigracija u SAD je znatno nadmašila rekordne brojke iz 1990-tih i ne pokazuje znake sustajanja.

"Protekle dvije godine dokazale su da je imigracija danas u potpunosti nevezana za ekonomske potrebe i uvjete u ovoj zemlji", rekao je izvršni direktor FAIR-a, Dan Stein.

FAIR je neprofitna američka organizacija s oko 70.000 članova koja podupire pojačane mjere na američkim granicama kako bi se zaustavila ilegalna imigracija i poziva da se broj imigranata u SAD godišnje ograniči na oko 300.000 osoba.

Američki Ured za popis stanovništva je u rujnu objavio da je u 2002. broj stanovnika SAD-a rođenih u inozemstvu narastao na 33 milijuna. Samo u jednoj godini ostvaren je rast od 5 posto, a rast broja imigranata iznosi skoro polovicu ukupnog rasta stanovništva SAD-a.

FAIR je u izvješću temeljenom na podacima američkog Ureda za popis stanovništva rekao da je masovna imigracija obuhvatila sve američke države sa Sjevernom Carolinom, Coloradom, Georgiom, Indianom, Wisconsinom, Južnom Carolinom i Albamom koje su utrostručile stopu priljeva imigranata u odnosu na prošlo desetljeće. Dodatnih 19 država primaju više od dvostruko više novih imigranata nego prije 2000.

Prema izvješću, države koje su tradicionalno omiljeno odredište imigranata u SAD, kao New York, Kalifornija, New Jersey, Florida, Teksas i Illinois sada dobijaju 250.000 imigranata više svake godine nego tijekom 1990-tih.

FAIR upozorava da masovna imigracija povećava opterećenja država u obrazovanju i javnom zdravstvu i traže ogromna ulaganja u infrastrukturu u trenutku dok se države bore da održe i postojeće javne usluge.

Prema izvješću Kalifornija će 2010. imati više od 12 milijuna stanovnika rođenih u inozemstvu, najvećim dijelom Hispanoamerikanaca. Tijekom ovoga desetljeća u Kaliforniju će se useliti dodatnih 3,4 milijuna imigranata dok pripadnici srednje klase, koji plaćaju porez, po prvi put u povijesti napuštaju tu državu, kaže Izvješće.

Stein je rekao da zastupnicima masovne imigracije tijekom "iluzornog" ekonomskog buma 1990-tih sa sadašnjom ekonomijom više ne ostaje ni neutemeljen argument da je to u nacionalnom interesu.

"Masovna imigracija nema nikakve veze s ekonomskim ili socijalnim blagostanjem Sjedinjenih Država ili američkog naroda", rekao je Stein. "Više ne postoji niti smokvin list nacionalnog interesa da pokrije otvoren program onih koji promiču masovnu imigraciju".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara