Dramatičar Frederick Knott umro u 86. godini

PISAC Frederick Knott, čije su drame ´Nazovi M radi umorstva´ i ´Sama u tami´ među najpopularnijima u prošloj polovici stoljeća, umro je u 86. godini.

Knott je umro prošlog utorka u svojem domu u New Yorku, no još se ne zna što je uzrok njegovoj smrti, izvijestio je u nedjelju Los Angeles Times.

Iako je napisao samo tri drame, one su pedesetih i šezdesetih imale veliki uspjeh na Broadwayju, a i kasnije su redovito igrale na pozornicama gradskih i regionalnih kazališta te u sklopu putujućih produkcija diljem svijeta.

Njegov najpoznatiji tekst ´Nazovi M radi umorstva´ o čovjeku koji planira ubojstvo svoje bogate žene, nekoliko je puta bio odbijen prije nego što je ranih pedesetih doživio uspjeh na britanskoj televiziji. Nakon toga je počeo igrati na londonskim pozornicama i odmah je dobio izvrsne kritike.

Na Broadwayju se drama počela izvoditi 1952., a dvije godine kasnije Knott ju je adaptirao za slavni istoimeni film Alfreda Hitchcocka, u kojem su glumili Grace Kelly i Ray Milland.

´Uvijek me intrigirala ideja da netko isplanira zločin i da mu potom sve krene po krivu´, izjavio je Knott 1995. za Baltimore Sun.


Njegova druga drama, ´Sama u tami´, imala je 1966. čak 374 izvedbe na Broadwayju. Za ulogu slijepe žene koja se u svom stanu sukobljava s kriminalcima Lee Remick je bila nominirana za nagradu Tony. Godinu dana kasnije po toj drami je snimljen istoimeni film, u kojem su glumili Alan Arkin i Audrey Hepburn.

Predstava je ponovo počela igrati na Broadwayju 1998., a u njoj su glumili Marisa Tomei i Quentin Tarantino.

Knott se rodio 28. kolovoza 1916. u Kini, u obitelji engleskih misionara. Na Cambridgeu je završio pravo. Od 1939. do 1946. služio je u Britanskoj vojsci i dosegnuo čin bojnika.

Njegova treća drama, ´Write Me a Murder´, premijerno je prikazana 1961. na Broadwayju, gdje je igrala 25 tjedana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara