Drašković: Regiju treba europeizirati, granice ne mijenjati

MINISTAR vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković izjavio je, nakon razgovora s austrijskom ministricom vanjskih poslova Benitom FerreroWaldner u srijedu u Beču, kako regiju zapadnog Balkana treba europeizirati, no da se granice ne smiju mijenjati odbacivši mogućnost osamostaljenja Kosova.

Regiju od Slovenije do Soluna neki nazivaju Zapadni Balkan ili Jugoistočna Europa no, bez obzira na ime, ona mora biti u EU, kazao je Vuk Drašković dodavši "bolje da Zapadni Balkan europeiziramo, nego da Europu balkaniziramo".

Izrazio je uvjerenje da će Srbija i Crna Gora kao jedinstvena država u budućnosti zajedno stići u Bruxelles. "Europski vlak nam je pobjegao, ali naša prednost je što možemo trčati brže nego vlak, pa ćemo ga iznenaditi. Također ćemo ugodno iznenaditi i Bruxelles, ukoliko se ne dogodi nešto drugo u samoj Srbiji koja je pred predsjedničkim izborima i ukoliko se Srbija ne vrati u prošlost", dodao je Drašković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šef diplomacije SCG izrazio je apsolutno protivljenje bilo kakvom mijenjanju granica, istaknuvši kako su "granice tu da se poštuju i one su europske". Kazao je kako ne može zamisliti da dođe do osamostaljenja Kosova, jer, kako je rekao, "Kosovo je mitsko mjesto srpske nacije". "Kosovo ne može postati posebna država bez pristanka Srbije, jer je na njezinom teritoriju, a niti Europa to ne može podržati", rekao je Drašković.

Na upit kako ocjenjuje hrvatske korake prema EU, odgovorio je:"Mi se mnogo radujemo, to je za nas korisno. Bit će to jedan od izazova Srbiji i Crnoj Gori u natjecanju da se što prije pridruži Hrvatskoj".

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ferrero-Waldner naglasila je posebnu važnost provedbe reformi u Srbiji i Crnoj Gori i prilagodbe europskim standardima i kriterijima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara